2022-09-23
以前十世都唔會去土瓜灣,自從屯馬線🚇通咗,對於我呢個大西北人來講,真係方便咗好多! Nonsense 主打fusion菜,menu都真係幾有創意,而且相信廚師係用心研究食物配搭嘅同時,一定有考慮到手機先食嘅定律,店家食物嘅presentation 真係好吸睛好靚呀🤩! 🔮日本松葉蟹甲🦀羅盛,海鮮日式煲仔飯配白味噌湯 呢個煲仔飯一直都係店家最受歡迎嘅signature dish其中之一,煲仔飯一上枱,香味突然湧上,暖暖地嘅蟹蓋裝著好多蟹膏加埋仔半生熟流心蛋🍳,上面仲有好多海鮮,有蝦🦐,青口,帶子,魷魚&烤蠔🦪;老闆舖上菜就係度介紹個飯點樣食,我將個蛋黃同埋D蛋膏撈埋落D飯到,入口真係好香好鮮味,連煲仔飯嘅鼓油都唔洗加都已經好夠味,食到底個層飯焦,仲可以倒埋個味噌湯落去,當茶漬飯咁食,而且份量夠哂3個人食.推介👍👍 🔮明太子忌廉大蝦🦐扁意粉🍝 大蝦彈牙爽口,好有蝦味!明太子忌廉芝士味香濃,食落唔會太漏,小朋友🧒都很得好開心呀!水準之作! 🔮鹹蛋黃魷魚🦑軟骨 邪惡鹹蛋黃個粉漿味道就夠,但係就overcook咗少少🙄,所以咬落去有D硬,不過魷魚就剛剛熟,so far so good! 🔮蝶豆花
🔮日本松葉蟹甲🦀羅盛,海鮮日式煲仔飯配白味噌湯
🔮明太子忌廉大蝦🦐扁意粉🍝
🔮鹹蛋黃魷魚🦑軟骨
🔮蝶豆花草莓🍓日式蛋卷
加$15有個迷你焦糖焗蛋
OP🍚上面話一定要食店家嘅蛋卷,蛋卷每天自家製,個🦋蝶豆花卷藍藍地色好靚,蛋卷入口鬆軟,𥚃面個忌廉真係好士多啤梨味之餘又唔太甜,旁邊嘅抹茶忌廉都好好味,而且賣相真係好靚,連唔鍾意食甜嘢嘅太后都話好食,這個真的要推薦讚呵!
🔮Smoke Rose Lemonade
(Rose Syrup,Honey,Lemon juice,Soda Water, Apple wood)
呢款玫瑰🌷特飲個樣好靚,就叫咗杯俾來試吓!,Bar Tender 將mix drink 倒入個好靚好似香水樽嘅樽入面,然後再燒香D蘋果木🍎,再將D煙打入個樽到,所以上台個陣個樽入面有好多煙,做出煙燻嘅效果.一打開個樽蓋,好香嘅蘋果木味湧住出來,最特別嘅地方梳打水分開上的.飲品甜味自己調較,老闆介紹話最好分量係1/3果汁,2/3梳打水,如果梳仔水飲哂仲可以免費Refill,而且個杯邊仲舖滿哂玫瑰花乾,更加提升咗玫瑰花味,又有D wood taste, 一個好有層次嘅mocktail,太后仲好攪笑咁話飲杯嘢都咁多步驟嘅,但係又幾好味喎,又得玩又得飲,真係好特別!
👍真心要讚吓店家嘅服務,唔知當日主要serve我地個位係唔係老闆呢?真係好有禮貌,每道食物上菜時都好仔細咁講解,見我帶埋小寶貝來,仲送我兩包Qoo氹佢地開心,食物水準到位,服務又ok,這個是抵讚的.