火炭大排檔有40年歷史,但由於政府準備係火炭建造綜合大樓,火炭區嘅大排檔將於2024年前清拆,在清拆之前,一定要食多幾次呢間大排檔之前有叫過外賣食,炒麵好有鍋氣,試過魚香茄子飯好正,真正有鹹香味,明顯見到鹹魚粒,非常有誠意今日見涼涼地,決定落嚟試下個雞煲,星期六晚嚟到見到全店幾乎坐滿,唔少人都專登揸車嚟食,現場多為男性顧客,唔通大排檔係男人的浪漫?咁一定要叫豆腐火腩飯😂我今次就叫左雞煲、豉椒炒蟶子同埋臘味炒飯,雞煲叫左少辣但完全唔辣,我諗鍾意食辣的朋友要叫大辣,雞煲好香,有洋蔥芫荽等配料,雞好滑,配料好夾,最重要係完咗冇味精味豉椒炒蟶子大大隻,幫你起晒啲肉,成隻放落口好有滿足感,原來諗住唔食飯,但個臘味炒飯好香,唔覺唔覺又食咗一大碗