2024-09-25 1306 views
8月去了一趟日本旅行食盡日本嘢,返到香港至今不時諗起仍然津津有味,所以趁住朋友約食飯都特別搵一間日式餐廳。中環擺花街與威靈頓交界嘅《海言どんぶり専門店》是一家魚生飯專門店,門面一塊白色布盡現和風感。店鋪要行落一層,入到去一眼見晒座位唔多,聽朋友話中午好容易成日滿座,不過我覺得反而對食客都好,咁先唔會因人太多而影響到食物嘅質素。Menu上嘅食物選擇很清晰,主力是各類食材的魚生飯。首選了《海言廚師發辦魚生飯(特上)》由廚師發辦總帶著盼望,見到鋪滿嘅刺身食材也為之雀躍地,吞拿、拖羅、海膽、魚子、鯛魚等等十多樣,刀工精緻,望落很豐富又顏色繽紛,外觀滿分啱晒打卡,而味道方面,食得到食材魚鮮,每一件真係要好好細嚐。成碗飯嘅比例基本上是魚生七成飯三成,不過嫌飯唔夠可以再添,醋飯帶出淡淡酷香幾好味,所以我就添了一碗,配上豉油也美味。《江戶前散壽司》從網上找到的資訊,江戶前壽司所強調的是壽司料經過醬油、鹽、醋來醃製,甚至是以炙燒、烘烤等手法調理並搭配褐色漬飯嘅特式,直接食而不需再沾醬油。而眼前這個以傳統長形盒盛著各類刺身一樣咁精彩,除了有新鮮刺身外,同時加入傳統食材好似腐皮、玉子、牛蒡漬物等等,再加上有

Menu上嘅食物選擇很清晰,主力是各類食材的魚生飯。

首選了《海言廚師發辦魚生飯(特上)》

《江戶前散壽司

而眼前這個以傳統長形盒盛著各類刺身一樣咁精彩,除了有新鮮刺身外,同時加入傳統食材好似腐皮、玉子、牛蒡漬物等等,再加上有經混入昆布漬飯,特別口感從中感受頗富地道色彩美食。

套餐有沙律、蒸蛋同湯,夠晒飽。

8月日本旅行至今相隔個多月,終於食番呢餐一解鮮魚刺身之念,食完又計劃下次嘅日本之旅。
  • 海言廚師發辦魚生飯(特上)
  • 沙律
  • 江戶前散壽司 (特上)
  • 茶碗蒸