2024-09-11
今日去銅鑼灣食川菜 呢間餐廳有齊我鍾意食嘅嘢 酸菜魚 烤魚 雞煲 香鍋 甚至乎片皮鴨都樣樣有香辣魚皮 味道調得剛剛好 麻油味唔會過搶 同時間辣油同埋椒藤麻香都好夠 魚皮本身夠爽口 凍食作為前菜一流之後就叫咗今日嘅主菜麻辣烤魚 份量非常大盤 佢有兩隻魚選擇 我哋揀咗鱸魚 烤魚本身個底料都配咗幾多嘢 腐竹 大豆芽 蓮藕 青瓜 薯粉 都係啲吸汁或者爽口嘅嘢 烤魚原條炸香咗在面頭配上香辣汁 好多肉食我哋再加埋自選配料 萵筍 土豆片 墨魚餅 都幾大碟 土豆片係厚切 配埋個烤魚汁食好正手撕包菜 其實即係腩肉炒椰菜 不過佢再有啲川香同埋醋味 又夠鑊氣另外叫咗個唔辣但香口嘅黃金蝦球 我不嬲都好鍾意食鹹蛋黃 而呢度嘅黃金蝦球好濃鹹蛋黃味 但食落又唔會覺得膩 脆漿薄薄一層 蝦肉爽彈 另外呢度係用app落單 揀嘢食嘅時候仲可以揀埋辣度 要唔要麻 多油少油 濃味淡味 非常方便