2020-01-24
光顧了三記好幾次了,當初都是住附近的朋友介紹的。七個人食晚飯,點了八餸一湯,四個靚仔兩個白粥來到以潮州打冷起家的三記 鹵水野是必食的鹵水三拼 – 墨魚、大腸、生腸墨魚好生腸都好爽口彈牙 大腸好肥美,處理得乾淨 無臭味 正呀!如相所見 份量都好大份 每人每日都分到多於一舊鹵水鵝同鵝腸份量也大大份好多件 一樣好好味 好入味鵝肉食落唔嚡口 而鵝腸更是我全晚既最愛 如果有買過新鮮鵝腸自己處理的話 都知整鵝腸好花工夫 前一晚要清左d屎 刮走污穢野 剪肥膏 飛定水待用 呢到既鵝腸真係處理得恰到好處 無論係事前功夫定係煮既過程 食落口既口感依然係爽口彈牙 而且十分入味 真係一定要叫黎食其餘既小菜有金銀蛋浸西洋菜、粟米班塊、鮮魷炒西蘭花、西芹炒黑椒牛柳粒、韮菜豬紅我另一最愛就係粟米班塊 呢樣係私心推介 因為我本人係好喜歡食粟米班塊呢到既粟米班塊唔會太厚粉 亦完全唔油 粟米好甜 芡汁唔會稀亦唔太杰身 都係一般既小菜 雖然無好驚豔既的感覺 但都比一般大排檔出色 起碼所有野上枱時都熱辣辣 無論菜定肉類都唔老最後埋單700幾蚊 ~~~~ 好抵呀 人頭都係100蚊到乍總括黎講我都大推呢間餐廳 原因好簡單 價錢
七個人食晚飯,點了八餸一湯,四個靚仔兩個白粥
來到以潮州打冷起家的三記 鹵水野是必食的
鹵水三拼 – 墨魚、大腸、生腸
如相所見 份量都好大份 每人每日都分到多於一舊
鹵水鵝同鵝腸份量也大大份好多件 一樣好好味 好入味
鵝肉食落唔嚡口 而鵝腸更是我全晚既最愛
最後埋單700幾蚊 ~~~~ 好抵呀 人頭都係100蚊到乍
總括黎講我都大推呢間餐廳 原因好簡單 價錢親民 地道街訪風味 野食大份好食又抵食
要數缺點的話 這裡唯一的缺點就是太多街訪太多食客 好多時一坐下一定要先叫必食的鵝腸, 鵝肉等等 因為好快就會售罄 菜都係 就好似當晚 我地大約7點半-8點落完單 8點3已經無哂西洋菜同鵝腸 所以 手快有手慢無呀!