2024-07-29 129 views
響尖沙咀行街,走進商場搵食,被呢間車仔麵店門口的大型車仔麵檔模型吸引,超靚同像真度高。打卡完,一於入去食久違了的車仔麵。豪華九寶大雜麵$59 呢碗揀咗粗麵配牛腩汁,超豐盛的一碗。有齊雞翼,牛腩,蘿蔔,紅腸,瀬尿牛筋丸,魷魚丸,豬紅,豬皮及韮菜(時菜)。最啱有選擇困難症嘅人食,每樣經典車仔麵食材都有d。蘿蔔超甜多汁冇渣。牛腩入味又腍。豬紅豬皮夠Q彈。自選車仔麵呢個我地自選三餸。選了$12 魚腐,$12咖哩魚蛋及$15 生炸豬扒 。麪就選了$12河粉配沙嗲汁$,大大碗$51,幾抵食。我咖喱魚蛋好有驚喜,首先超大粒,然後係超爽,佢係標榜少澱粉質,真係好好味充滿鮮味。生炸豬扒啖啖肉。個沙嗲汁調味通適中,我仲要求加蔥,配河粉食好好味。炸潮汕3寶$39炸過的魷魚丸,墨魚丸同潮汕馬鮫豬肉丸好香口。第一次食呢種豬肉丸,好惹味。魷魚丸墨魚丸不會一嚿粉,有粒粒魷魚墨魚肉。紫菜潮汕4寶$49除了魷魚丸同潮汕馬鮫豬肉丸,還有特別的潮汕小米粿和瀬尿牛筋丸。小米粿的皮Q Q煙韌,內裏包住味道像馬鮫豬肉丸的肉餡。瀬尿牛筋丸咬就爆汁。值得一提呢個湯係鎮店黃金雞湯,鮮甜濃厚而不膩,配紫菜食好正。上湯鎮店鴛鴦餃$35韮菜

豪華九寶大雜麵$59

自選車仔麵

炸潮汕3寶$39

紫菜潮汕4寶$49

上湯鎮店鴛鴦餃$35
韮菜餃賣曬,全部以白菜豬肉餃取代。一口size 容易入口,皮薄滑,面菜肉比例大概一比一,清爽。

炸韭菜餃(5隻)$30
韮菜餃賣曬,改為白菜餃。金黃香脆,內裹juicy。

低糖豆漿$10
微甜,豆味算幾出。