2018-06-11 40 views
話說IFC有恐龍展,所以嗰日約咗個係中環返工嘅朋友,打算等佢收工,同佢一齊食啲嘢,再去睇恐龍🦖但我呢啲cheap精,又怕中環食嘢貴,我朋友就介紹話擺花街有間食越南粉,唔貴又好食,一於去試吓呢店舖唔算太大,但不論係門面,定係內在環境,都幾有格調,唔睇Menu,都唔知佢係食越南粉,我哋坐吧枱,可以一路傾計,一路望住師傅整嘢食餐牌上選擇唔算太多,主要都係湯河、撈檬同埋小食我就揀咗個最經典嘅生牛肉湯檬,分量幾多,牛肉生熟程度剛好,夠嫩滑新鮮,湯底清甜,非常不錯而我朋友就話天氣太熱,冇咩胃口,所以減咗食個開胃醒神嘅火燒牛腩撈檬,你個犀利呀,酸醋係即時條配,唔似其他餐廳,咁所有人都用同一樽,感覺新鮮得來,又衛生啲火燒牛腩非常正,好似食火炙壽司咁,有浸淡淡的燒烤味,牛肉味濃郁,配埋撈檬,好夾好好味我哋仲交配左小食,首先係個春卷,的的式式,一啖一粒,脆卜卜,口感很不錯啊跟住就係雞肝醬蜜糖多士,雞肝醬我之前從來都冇食過,所以感覺比較新穎,估唔到未到俾我幻想嘅好,配埋蜜糖,無論口感定味道,都非常夾,好味啊我哋亦都有叫飲品,分別係椰青水同埋青檸梳打,青檸梳打入面,仲有薄荷葉,非常解渴,最適合衣家呢啲天氣飲而

餐牌上選擇唔算太多,主要都係湯河、撈檬同埋小食

而椰青水,未到真係同係街邊飲嗰啲即開椰青一樣,應該冇其他添㗎,好飲

原來係中環食嘢,都唔一定得個貴字,普通價錢,都可以享受到優質越南美食