2024-10-02
今日難得放假,就約咗朋友去Cafe撐枱腳,吹吓水😚 比起街舖,樓上Cafe真係適合傾偈好多,而我都Save咗呢間Cafe好耐啦!終於有時間嚟試😌位置首先10分方便,時代廣場出嚟行一條街就係,咁就唔怕蕩失路啦!嗰日我去到嗰陣未夠六點,比較靜冇乜人。但係我都有book位嘅,費事等呀嘛!點知我周圍影吓相之後陸陸續續都full house,長期出面都有一兩組人排緊隊😳嘢食方面就由我發辦🙂↔️ 今日諗住食好啲,所以唔理卡路里啦🤣 🐮 前菜我哋叫咗日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽,,上枱嗰陣真係waa咗一聲,因為佢份量絕對有誠意,而且啲牛肉汁已經標晒出嚟!我諗我哋每人都食咗10粒,呢個大推!如果多啲人嚟食嘅話叫呢個都好開心👀 超juicy同埋唔會韌,配埋岩鹽同埋黑椒真係完美嘅前菜😌🦀主菜方面我哋叫咗兩款,第一個係生拆蟹粉拌韓國年糕配蒜蓉酸種麵包🤔 因為冇喺其他餐廳見過呢幾個組合,見到幾得意就梗係要試吓啦!雖然望落去細細碟,但絕對唔簡單😳 首先啲蟹肉多到好似瀉出嚟咁,配搭年糕真係想像唔到咁夾!而且蟹肉食落去非常新鮮,絕對唔hea🤔 蒜蓉包一共有4塊,每1塊都烘到啱啱好,加上蟹粉簡直一大享受!呢個都係必嗌要
🦀主菜方面我哋叫咗兩款,第一個係生拆蟹粉拌韓國年糕配蒜蓉酸種麵包🤔 因為冇喺其他餐廳見過呢幾個組合,見到幾得意就梗係要試吓啦!雖然望落去細細碟,但絕對唔簡單😳 首先啲蟹肉多到好似瀉出嚟咁,配搭年糕真係想像唔到咁夾!而且蟹肉食落去非常新鮮,絕對唔hea🤔 蒜蓉包一共有4塊,每1塊都烘到啱啱好,加上蟹粉簡直一大享受!呢個都係必嗌要黎share🙂↔️
🦞 作為海鮮食家,見到龍蝦意粉都真係必叫咁滯😍 擺碟好靚好精緻,而且份量都好夠🥹 意粉超級掛汁,龍蝦味勁出勁鮮味😳 真心覺得自己叫得勁岩😂 同朋友掛住食嘢,傾吓偈都停咗,因為太好食啦🥹
🥤 由於朋友戒緊酒,所以我哋兩個都叫咗兩杯冇酒精嘅飲料🥰 我叫咗一杯玫瑰抹茶latte,玫瑰味比想像中突出,which我好鍾意!中和返我食咁多美食🙂↔️ 朋友就叫咗「夏日麼麼茶」,係比較養生嘅🤣 佢係成個茶壺咁樣上,浸泡幾分鐘之後沖出嚟已經非常香。最神奇嘅係佢望落去好淡色,但係飲落去非常有層次,朋友好滿意🙂↕️👍🏼
🍰 雖然已經食咗勁多嘢,但食甜品基本嘢啦🙂↔️ 我哋share咗一個紫薯麻糬巴斯克蛋糕,只可以講係一個完美嘅ending,蛋糕唔會太甜或者太漏,非常易入口!同埋都見到抬抬必叫,都明點解嘅!
overall 呢間Cafe好好坐,店員亦都好好服務,見到我哋選擇困難會主動介紹🤣 店入邊有好多黑膠唱片,同埋播歌都唔會好大聲,絕對係適合一班朋友黎chill~嘢食亦都非常高質,喺我寫呢篇之前已經二訪😂 大推!