2018-10-07 1370 views
雖然一年四季都可以打邊爐, 不過打邊爐最好嘅時間始終都係秋季同埋冬季打邊爐好味嘅地方有好多,不過要我揀嘅話文成嘅一定係三甲之中打邊爐最緊要就係湯底, 我同朋友就變咗一個滋補鍋, 個湯好清又香又好味又有啲中藥味去一打邊爐有樣嘢一定會叫嘅就係牛肉, 我哋對牛肉冇乜嘢嚟要求,因為好嘅牛肉一定貴, 我哋就係咁以叫咗一碟手切牛肉就算數, 睇起上嚟應該係手切, 牛肉好有牛肉味好好食叫完牛肉之後我哋又有叫一啲雞雜嚟食, 呢啲雞雜係正嘢嚟, 因為唔係度度都有, 以前我哋幾十歲呢啲老香港叫呢一種雞雜做 係下欄嘢, 不過而家就有錢都唔一定食得到, 淥一淥就可以食真係好好味,真係好好味打得邊爐唔會話唔飲啤酒嘅, 尤其係男人好似我哋咁,一定要啤一啤

叫完牛肉之後我哋又有叫一啲雞雜嚟食, 呢啲雞雜係正嘢嚟, 因為唔係度度都有, 以前我哋幾十歲呢啲老香港叫呢一種雞雜做 [扶翅] 係下欄嘢, 不過而家就有錢都唔一定食得到, 淥一淥就可以食真係好好味,真係好好味