2008-11-20
外婆生日,一家人巴擺三圍同他慶祝,當然有VIP 房啦.仲有個金色backdrop添!都係食老豆生日果個menu.金融海嘯了一輪,d人都繼續馬照跑,晚飯時段都非常旺,星期日晚成間 full 晒!燒腩仔拼魚唇,燒腩仔一層肥一層瘦,合標準,皮燒得非常脆,細細粒咁,好好味道!魚唇第一次食冷盤食法,都吳錯.西芹炒珊瑚蚌大蝦球,依然係玻璃蝦球,好彈牙爽口,好味道!炸南瓜和花枝丸,比上次食明顯細粒左,不過手打花枝丸都好彈牙,炸南瓜條好香脆甜.原條海參北菇,呢個係要用刀叉享用的.海參都有成六吋長,煮得好入味,好味道,北菇亦好香冬菇味!雞絲翅,翅係散翅,老豆話好過排翅,湯底都吳錯.蒸大老虎斑,魚肉好滑,蒸得吳老又有魚味,好好味道!花膠絲拌小棠菜:同上次一樣好大碟,食極都食吳晒咁多.炸子雞,呢隻雞好有雞味,仲有炸蓮耦拌碟,食了咁多度菜都要食番件.波羅雞粒炒飯同干燒伊麵.我食了炒飯,炒得真係夠乾身,吳錯.當然更加有壽包啦!外婆好開心同我地映了好多相.真係happy!