2024-07-22
今年舉辦嘅第34屆香港書展一連幾日係灣仔會展舉行,今次仲可以一票就參觀曬3個展覽。等扮文青🤓嘅我除咗去書展打下書釘之外,仲可以睇運動消閑博覽,見到好多好大隻🦵🏻🏋🏻♀️💪🏻為備戰巴黎奧運嘅香港健兒。最重要係有提供超過1200款環球零食🍭🍬🍫嘅零食世界啱曬作為foodie嘅我去睇睇。行到身水身汗又熱又攰💦💦💦,腦🧠裏面即刻諗起好多冰凍🧊🧊🧊嘅甜品要補充返血糖同energy,一search就見到附近有間甜品店係由劉華手字提名嘅,甘架勢,一於去試一試,估唔到六點半左右去到都大排長龍🐉🐉🐉。最鍾意排隊嘅香港人一定冇有怕,為咗食好西就會乖乖哋排隊🧑🤝🧑👭👬👫👫。📌麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫係真係估唔到咁夾🫡難怪見到每檯都有,牛角包既油香同茶味雪糕出奇地夾😱最緊要麻糬釀係牛角包裡面令口感更多個層次。外面軟雪糕,中間牛角酥皮,裡面軟糯麻薯,perfect match 🤗 📌楊枝甘露同📌芒果椰果冰都係愛芒果人士必點, 椰果脆又Q彈,多纖維夠曬飽肚。特別暑假大熱天有冰凍解暑一流,即刻透心涼,心心眼😍📌鮮雜果椰汁仙草凍就係平凡野裡面樣樣都做到細緻,椰汁唔會過甜又唔漏, 雜果又多種類又足料,仙草凍唔苦,小
📌麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫
📌楊枝甘露同📌芒果椰果冰
📌鮮雜果椰汁仙草凍
就係平凡野裡面樣樣都做到細緻,椰汁唔會過甜又唔漏, 雜果又多種類又足料,仙草凍唔苦,小朋友都會鍾意。自古以泥,仙草係民間嘅偏方都被用作解熱症,具有清熱、解渴、降血壓等功效,食完呢個夏日聖品,曬完全日,中暑🌞🌞🌞都即係消除👋🏻👋🏻
果然識食一定會試下,下次排長龍都會照排都覺得心甘命底🤗🤗🤗
📍聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
#聰。C Dessert
#灣仔
#書展