2017-03-31
最近開左open rice 嘅account 學人寫下食評剛剛經過樓下呢間小店令我記起好多年前嘅經歷好想喺呢度分享....當時我剛搬進鰂魚涌發現呢間小店,夜晚同屋企人食過幾次,食物唔錯起碼唔會hea 煮,服務態度幾好,覺得可以長期幫襯。之後有次星期六下午見到佢地有午餐,諗住夜晚食過幾次都ok,就試下午餐啦應該唔差得去邊。首先唔講食物質素,我同媽咪坐低點餐嘅時候冇留意原來指定左餐茶,唔記得係桃茶定乜,我就講左句:熱奶茶吖唔該(自己諗住最普通野), 點知嗰個老闆娘即時黑面勁倔答我:冇得揀呀!! 指定左架喇!! (語氣似係有野比你飲仲揀!) 重點係好黑面,我個心離一離點解態度同夜晚180度唔同?!唔通因為午餐平D你就當我乞衣?我點餐時態度仲好好冇野得罪佢喎,我睇漏眼你都唔洗咁嘅態度..當時亦只係得兩枱客好清閒,食物質素就麻麻喇。我仲記得嗰日好大雨,佢開左度門見到出面有人企喺度避雨,突然佢又大好人咁笑曬口對住佢地,但我地喺入面幫襯緊你嘅反而要受氣?呢個女人好奇怪我覺得。我都有諗可能我諗多左啫,點知到埋單時佢找番$比我地時一樣,一手掉低D錢多謝冇句keep 住黑面,我心諗你覺得咁蝕就唔好做下午啦
之後有次星期六下午見到佢地有午餐,諗住夜晚食過幾次都ok,就試下午餐啦應該唔差得去邊。首先唔講食物質素,我同媽咪坐低點餐嘅時候冇留意原來指定左餐茶,唔記得係桃茶定乜,我就講左句:熱奶茶吖唔該(自己諗住最普通野), 點知嗰個老闆娘即時黑面勁倔答我:冇得揀呀!! 指定左架喇!! (語氣似係有野比你飲仲揀!) 重點係好黑面,我個心離一離點解態度同夜晚180度唔同?!唔通因為午餐平D你就當我乞衣?我點餐時態度仲好好冇野得罪佢喎,我睇漏眼你都唔洗咁嘅態度..當時亦只係得兩枱客好清閒,食物質素就麻麻喇。我仲記得嗰日好大雨,佢開左度門見到出面有人企喺度避雨,突然佢又大好人咁笑曬口對住佢地,但我地喺入面幫襯緊你嘅反而要受氣?呢個女人好奇怪我覺得。我都有諗可能我諗多左啫,點知到埋單時佢找番$比我地時一樣,一手掉低D錢多謝冇句keep 住黑面,我心諗你覺得咁蝕就唔好做下午啦,我唔肯定今時今日星期六佢地仲有冇午餐,只係知道weekday 有但行過見到好似其他人負責招呼,唔係佢
隔左都有一年,有次夜晚放工我屋企人想食西式野,冇乜選擇下再食呢間貪佢近又唔太貴,佢又變番笑曬口對我地同上次午餐嘅佢完全係兩個人!我冇誇張架,但嗰次亦係最後一次幫襯。亦唔會再幫襯喇..我覺得做生意唔係咁囉,午餐就算賺少D人地都係比緊$食野,唔係免費架,呢D就係人格嘅高低喇..如果唔係嗰次經驗,我都會一直覺得佢幾好人好熱誠正如其他食客一樣。
早排見過佢星期六下午時候企喺門口sell 路人,佢望住我地笑笑口(可能認得下我地)但我地冇理佢喇....相信佢自己都唔記得好耐之前曾經露過真面目對人又比人記得喇