2017-12-16
Weekend訓到晏一晏先落街搵食!走左去鰂魚涌太古坊果邊,經過呢間小店,見到門口張餐牌整得好有心思好特別,所以停低左望下,本來都係埋去望下個餐牌,點知老闆娘見到我地企喺門口望,就走左出黎介紹,推介左幾款午餐,見老闆娘咁有誠意,午餐嘅價錢又唔貴就走入去試下。餐廳好細,唔夠十張枱,但係環境亦算不錯,唔會太迫,感覺骨子,整體亦乾淨整潔。我叫左秘製馬來肉骨茶配燒豬仔脾同白飯,老公就揀左招牌龍蝦濃湯配原隻海蝦、免治雞肉同野菜泡飯。order 午餐可以以半價加點飲品,我揀左水蜜桃茶,老闆娘好細心主動問我需唔需要少冰或者走冰,有時候就係呢d細微嘅位令客人記住呢間餐廳呢!肉骨茶係馬來西亞式,藥材味濃,但隱隱約約亦食到少少新加坡式肉骨茶嘅胡椒味,聽老闆娘(其實佢並冇話過自己係,只係我同老公都當佢係!哈哈!)講佢地係綜合左馬來西亞同新加坡嘅口味,不過唔理佢咩味,最緊要係好好味就得啦!飲完肉骨茶真係成個人暖哂,好舒服!豬仔脾醃得唔錯,咬落亦唔會太硬,肉好容易離骨,確實唔錯!點知老公嘅泡飯原來比我嘅肉骨茶更加出色,大大隻海蝦爽口彈牙,絕不欺場!最正係個龍蝦湯底!真心甜加鮮味,絕唔會過咸,老闆娘話係每一日用波
肉骨茶係馬來西亞式,藥材味濃,但隱隱約約亦食到少少新加坡式肉骨茶嘅胡椒味,聽老闆娘(其實佢並冇話過自己係,只係我同老公都當佢係!哈哈!)講佢地係綜合左馬來西亞同新加坡嘅口味,不過唔理佢咩味,最緊要係好好味就得啦!飲完肉骨茶真係成個人暖哂,好舒服!豬仔脾醃得唔錯,咬落亦唔會太硬,肉好容易離骨,確實唔錯! 點知老公嘅泡飯原來比我嘅肉骨茶更加出色,大大隻海蝦爽口彈牙,絕不欺場!最正係個龍蝦湯底!真心甜加鮮味,絕唔會過咸,老闆娘話係每一日用波士頓龍蝦新鮮肴製,再加上大量五顏六色嘅蔬菜,又好味又有營養!最重要係食飽之後完全唔口渴,對於對味精非常敏感嘅我黎講絕對係非常好!香港地已經愈來愈少家庭式經營嘅小店,好多都係連鎖式食肆,所以身為百分百香港人嘅人都一定會支持支持!更可況食物質素確係高呢!我同老公都話一定會翻兜呢!