2021-09-28
放工返到去想食日本嘢🇯🇵,於是就喺香港大學站出,行去大道西嗰邊睇吓。嗰度有好幾間日本餐廳,我哋就揀咗食門面最靚仔嘅「夢の丼」。夢之丼($298),呢碗丼飯以餐廳名命名,換言之即係招牌菜啦😛,魚生內容包括炙燒三文魚蓉、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹同左口魚邊。伴旁搭配咗橙味醋汁🍊,店員推介可以將個汁灑上帆立貝一齊食,以提升鮮味。丼飯仲加入咗紫蘇葉同生洋蔥絲,佢哋令到醋飯味道更有層次。由於赤醋無貨,所以以普通醋取替之。花錦魚生丼($188),餐廳現時做緊特價優惠🈹,呢款魚生丼以半價$94就食到。佢集多款海產於一身,包括三文魚、三文魚籽、白身魚、赤蝦、蟹柳絲、金蟹籽、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋同玉子醬油漬等。雖然啲魚生比較碎濕濕,但夾夾埋埋好豐富👍,每啖飯都食到唔同餸。再者,唔好忘記其實飯量好多,飽肚之選🍚!丼飯配送味噌湯及沙律🥗,前者溫度夠晒熱。火炙左口魚邊壽司($28/件),🍣火炙左口魚邊無得輸,因為浸魚油香逼哂出嚟。蟹黃醬燒蟹膏豆腐($58),豆腐小食有驚喜,質感好似布丁咁細滑,而且蟹膏味爆香濃🦀,還原度極高。我哋另外仲要咗柔煮鮑魚($98),肉質唔韌,但略嫌調味較淡。🐟時令
丼飯配送味噌湯及沙律🥗,前者溫度夠晒熱。
火炙左口魚邊 壽司($28/件),🍣火炙左口魚邊無得輸,因為浸魚油香逼哂出嚟。蟹黃醬燒蟹膏豆腐($58),豆腐小食有驚喜,質感好似布丁咁細滑,而且蟹膏味爆香濃🦀,還原度極高。
我哋另外仲要咗柔煮鮑魚($98),肉質唔韌,但略嫌調味較淡。🐟時令 刺身有兩款,分別係深海池魚($68)同真鯛($68),鯛魚幾好,因為有經炙燒過,半生半熟嘅口感幾得意。
總括嚟講,想食丼飯可以嚟呢度,話晒都係專門店,雖然定價偏貴,不過有唔少優惠做緊,就例如個牛牛牛三重奏都幾吸引,但可惜今日賣哂。最後,餐廳環境唔錯,行暗色調,實屬居酒屋風格🏮。