2024-11-04 143 views
最近喺公司附近見到呢間中餐廳,突然興致起想食中菜就同男朋友一齊去食。.好明顯呢間係潮州菜,一入座先有功夫茶飲,有好正宗嘅感覺😂.然後都叫咗啲潮州好經典嘅菜式汕頭煎蠔烙佢啲蠔全部都好大粒,個邊邊位做到好脆口,而中間食落去亦好原汁原味咁保持到蠔嘅鮮味。食落去風味同平時啲蠔餅有少少唔同,佢呢個唔會話太乾身。普寧豆腐外表炸得好香脆,但入面又keep到豆腐嗰種軟腍腍嘅質感,平時比較少食到呢款菜式,都幾特別。鵝肉而呢個價錢嚟講,呢個鵝肉都算份量十足!豬油炒蕃薯苗隔離一條條嗰啲係豬油,用嚟炒番薯苗油香十足,唔知係咪因為有豬油嘅原因,所以食落去番薯苗特別嫩口潮州炒香飯亦即係臘味飯,炒得都算乾身,而且配料好足時不時食到蝦同臘腸。估唔到佢呢度嘅份量都幾大,所以最尾費事浪費打包咗拎走,個人覺得呢個價錢算係大件夾抵食
好明顯呢間係潮州菜,一入座先有功夫茶飲,有好正宗嘅感覺😂

然後都叫咗啲潮州好經典嘅菜式

汕頭煎蠔烙

普寧豆腐

鵝肉
而呢個價錢嚟講,呢個鵝肉都算份量十足!

豬油炒蕃薯苗

潮州炒香飯