2024-11-14 323 views
位於市旺角嘅大山日本料理,無疑係一個令人流連忘返嘅日式居酒屋。呢度嘅菜單琳瑯滿目,傳統同創新嘅結合令人期待。我今次嘅用餐體驗真係大大驚喜。三文魚加州卷一上到,鮮艷嘅顏色已經令我食指大動。新鮮嘅三文魚配上香脆嘅黃瓜,口感層次分明,令人一口接一口。火炙薄燒A5和牛壽司更係令我驚艷。牛肉嘅油脂喺火焰炙烤下散發出誘人香氣,搭配細緻嘅壽司飯,簡直係舌尖上嘅奢華。燒魷魚嘅口感同樣出色,外焦內嫩,加上特製醬汁,讓人感受到海鮮嘅鮮美。炸蝦天婦羅就係另一道必試嘅佳品,外皮酥脆,蝦肉鮮嫩,搭配佐醬,更顯其鮮美。章魚燒更加係回憶中嘅美味,外脆內軟,章魚鮮味喺口中綻放,讓人感受到地道嘅日本風味。吉列豬扒咖喱飯份量十足,豬扒外脆內嫩,咖喱醬香濃,與白飯搭配得恰到好處,令人感到滿足。免治雞肉棒都係一個亮點,雞肉鮮嫩同香料調和,令人忍唔住多點幾串。炸雞軟骨就係我最鍾意嘅一道,酥脆口感加上香濃調味。大山日本料理唔單止提供地道嘅日式風味,更喺每一道菜中展現出廚師嘅巧思同熱情。無論係同朋友小聚定係家庭聚餐,呢度都係一個絕佳嘅選擇。

炸雞軟骨就係我最鍾意嘅一道,酥脆口感加上香濃調味。