2023-06-12
早排去九龍城食牛肉餅行經泰皇閣,無意間見到佢地有我大愛嘅沙冰出售! 而且沙冰外相好鬼吸晴! 於是同埋女友小熊一齊嚟開餐會吓佢地嘅沙冰.點咗西瓜沙冰同提子沙冰,我地反傳統,沙冰先係主角,哈哈.....當然.... 我地都會點其他菜,沙爹牛肉同雞肉共半打,泰式燒羊架燒雞翼,白𤆥螄蚶,泰式煲仔翅,干炒牛肉金邊河,每款都點一客.感覺泰國人飲食偏甜,所以泰式煲仔翅味道都帶甜,魚翅份量都唔算少無偷工減料㗎.同樣燒羊架,燒雞翼同串燒,未點醬汁已經有甜味,當然點上沙爹醬更惹味啦! 沙爹醬都係味道偏甜唔辣,啱哂我哩D喜甜人士.米粉河粉我鍾意幼細口感,所以點干炒牛肉河都揀金邊粉,河粉幼滑又足料,滿𩜲!小食泰國菜,唔知道泰國菜原來都有螄蚶,唔點醬汁嘅螄蚶鮮甜又爽口,醬汁辣咗D所以無點醬汁.小熊話D汁一D都唔辣,所以俾哂佢慢慢點.沙冰第一時間上枱,沙冰夠味,熱辣辣嘅氣溫飲一啖,噢! 爽YY!其實好多菜都無點,軟殼蟹,生蝦刺身,無計啦! 肚腩得一個,唯有下次嚟再食過.
小熊話D汁一D都唔辣,所以俾哂佢慢慢點.