Restaurant: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場)
Terms & Details:
突然想食炸雞,諗起Yadllie Plate炸雞幾出名,臨時捉朋友同我食!呢間新式韓國餐廳主要食韓國菜,門面裝修卻喺英倫風。餐枱之間有足夠距離感,卡位佔比較多。餐廳其中一面是大面積玻璃窗,外面是商場平台花園,望出去一片綠色視野。講返呢度食物,份量都比較大份,適合三五知己聚餐!✔️鮮蝦沙律$118首先點咗個鮮蝦沙律醒醒胃,賣相好colorful,見到心情都會好。大鐵碗裝住沙律菜、鮮蝦、全熟烚蛋、蕃茄仔、蘋果片、粟米粒、腰果、洋蔥條,食材食得出好新鮮,最驚喜係個調味醋汁,醋汁內應該加入咗少少蜜糖同柚子汁,好清新好開胃,總之就好味!✔️半半炸雞$208呢度嘅炸雞大有來頭,有骨炸雞係原隻從韓國入口嘅「走地雞」,醃製醬料係採用韓國濟州島栽培嘅新鮮蔬菜和20多種天然材料混合而成,餐廳更取得幾個炸雞醃製專利!聽到都覺得勁!炸雞有6種味道可選擇,1種味道炸雞盛為$188 ,選擇2種味道嘅半半炸雞只需多加$20 ,唔使諗一定揀後者!揀咗蜜糖乳酪粉炸雞和黃金蒜香炸雞!一上枱,蜜糖粉和炸雞嘅熱氣就湧入鼻孔,炸雞外皮結實又香脆,同滑嫩多汁嘅雞肉形成對比,加上蜜糖粉好香甜!黃金香蒜味嘅炸雞上面有蒜片,亦有蒜粒一起炸

✔️鮮蝦沙律$118

✔️半半炸雞$208
呢度嘅炸雞大有來頭,有骨炸雞係原隻從韓國入口嘅「走地雞」,醃製醬料係採用韓國濟州島栽培嘅新鮮蔬菜和20多種天然材料混合而成,餐廳更取得幾個炸雞醃製專利!聽到都覺得勁!炸雞有6種味道可選擇,1種味道炸雞盛為$188 ,選擇2種味道嘅半半炸雞只需多加$20 ,唔使諗一定揀後者!揀咗蜜糖乳酪粉炸雞和黃金蒜香炸雞!一上枱,蜜糖粉和炸雞嘅熱氣就湧入鼻孔,炸雞外皮結實又香脆,同滑嫩多汁嘅雞肉形成對比,加上蜜糖粉好香甜!黃金香蒜味嘅炸雞上面有蒜片,亦有蒜粒一起炸,淋上咗似係洋蔥汁嘅醬汁,好清新鮮甜!

✔️紫菜手抓飯$88
手抓飯有得玩有得食,將混有醋汁嘅飯粒、海苔碎、蟹籽、飯素,用戴上手套嘅雙手輕輕捏圓,就可進食。朋友一食愛上,唔係因為食材豐富與否,而係因為食物嘅質感,尤其係飯粒真係好好好彈牙!

✔️香蕉沙冰$68/香芋沙冰$68
沙冰嘅色彩絕對係好繽紛,黃黃紫紫好夏日,上面仲加咗好大堆cream! 一般沙冰都唔會加入生果果肉,呢間都係,但係沙冰打得好幼細,味道神還原生果味。
香蕉沙冰/香芋沙冰

✔️蜜瓜雪冰$88
食多個刨冰,呢餐就圓滿!見到呢個蜜瓜雪冰,感覺自己去咗東南亞度假!蜜瓜味嘅刨冰淋上煉奶,更加甜美。上層仲有新鮮蜜瓜粒,原條韓國人氣Melona蜜瓜味雪條!
香蕉沙冰/香芋沙冰