Restaurant: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場)
Terms & Details:
適逢七一long weekend前的星期五晚上, 餐廳非常旺場, 就算晚上8點也要等位, 無法walk in, 建議大家還是預先經openrice 訂座比較舒適。S1 檸檬雞肉沙律 $108檸檬醋的酸味很好地激發大家的食欲, 在吃煎炸食物前先吃一點沙律, 令到整餐的感覺較健康, 是必須的吧。手撕雞肉已經去皮, 非常適合愛健康的朋友。E1 魚介湯鍋 $238湯底是韓式魚糕湯底, 少少鹹, 略為惹味。用料充足, 當中包括娃娃菜、金菇、冬菇、韓式年糕、魚板、魚腐、雞蛋…等等。最特別的是店員會拿一個爐頭把湯鍋一直熱著, 冬天吃的話一定很窩心。G2 韓式牛肉蛋捲 $128蛋捲來說價錢不霏, 勝在份量大, 內裡的牛肉有事先醃過和煎過, 再加入蛋漿做成蛋捲。B1 Yadille 原味無骨雞 $128炸雞略為乾身, 裡頭沒什麼肉汁, 外皮炸得略硬。值得一讚的是無骨雞有蕃薯條、蝦片作伴菜, 令整道料理不會太單調。F1 八爪魚煎餅 $128煎餅很薄、用料充足, 八爪魚非常彈牙。店員很細心地講解兩款醬汁的分別, 配上大蔥吃, 非常開胃。R5 辣豬肉拌飯 $108就算點了少辣還是很辣, 吃不到辣的朋友要小心了

S1 檸檬雞肉沙律 $108

E1 魚介湯鍋 $238

G2 韓式牛肉蛋捲 $128

B1 Yadille 原味無骨雞 $128

F1 八爪魚煎餅 $128

R5 辣豬肉拌飯 $108
就算點了少辣還是很辣, 吃不到辣的朋友要小心了。

總括而言, 餐廳是一個聚會的好地方, 飲品選擇很多、伴酒菜也不少, 店員服務態度非常好, 值得「翻兜」。
2024-06-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2025-01-16 0 views
一段時間無嚟海之戀食嘢,去到Yadllie Plate門口仍然都係咁多人,6點半去到已經幾乎滿座。火灸牛侍應會即場用火槍灸燒牛肉至金黃色,每片望落色澤都超靚,入口肉味相當濃郁而且多汁,配埋蒜茸片一齊食更加正。半半炸雞(原味/蜜味乳酪粉)可以選擇兩種口味嘅炸雞,我就揀咗原味同蜜味乳酪粉,原味本來已經唔錯,咬落啖啖肉唔厚粉,肉質亦夠鮮嫩,另一款鋪上蜜味乳酪粉後多陣酸甜口味更加正😋。農家鮮泡菜甜、酸、辣三種味道好平衡嘅泡菜,味道唔會太偏重其中一面,口感爽脆食得好舒服,越食越開胃。魚介湯鍋韓國經典街頭食品,食材有唔同嘅魚肉串、蘿蔔、年糕同雞蛋,每款都入晒味又熱辣辣,冬天食啱晒。巨峰乳酸梳打清甜嘅巨峰提子加埋乳酸梳打,底層仲有粒粒爆珠,爽感十足。藍橙荔枝梳打味道清爽帶有香甜嘅果香味,甜度適中口感清新。芒果雪冰朱古力雪冰飯後就梗係要配甜品,推薦芒果味👍🏻。

火灸牛

半半炸雞(原味/蜜味乳酪粉)

農家鮮泡菜

巨峰乳酸梳打
清甜嘅巨峰提子加埋乳酸梳打,底層仲有粒粒爆珠,爽感十足。

藍橙荔枝梳打
味道清爽帶有香甜嘅果香味,甜度適中口感清新。

朱古力雪冰
飯後就梗係要配甜品,推薦芒果味👍🏻。

Dinner
Celebration
Birthday
  • 半半炸雞
  • 火炙牛
最近煲完韓劇,突然間很掛念炸雞,說到做到即刻訂位,放工去荃灣海之戀企鵝shopping,然後上2樓Yadllie Plate ,藍色火車的造型,打卡一流。餐廳主打食韓國菜為主,尤其是炸雞,Overall食物質素係超高。驚喜二重奏頂級肉眼牛排、炸雞驚喜熱辣辣的石燒牛扒配搭原味炸雞,二重奏一次過滿足兩種慾望,份量剛好。大塊牛排直接石烤,滿滿的儀式感,真係對得起價錢!厚肉油脂感重,灑少許檸檬汁解肥膩感,或者配搭BBQ醬汁,食到好重牛味,5成熟彈牙柔嫩。烤香的牛扒散發出濃郁的香氣,令人垂涎欲滴。原味炸雞味道濃厚,雞肉緊實,肉嫩多汁,搭配清新沙律菜,增添風味。大讚!蜜味乳酪粉無骨雞非常美味的無骨雞,蜜味甜美,乳酪濃郁,雞肉口感柔嫩。風味依然,無骨方便食用,搭配番薯條,乳酪粉增加風味層次。芝士牛肉煎餅韓國隊的芝士牛肉煎餅,口感外脆內軟,芝士融化後與牛肉的鮮美,簡直係完美結合,搭配不同的醬料,有辣有唔辣,韓式辣醬和醋汁,風味豐富。鮮蝦沙律擺盤吸引,香煎鮮蝦肉結實,彈牙口感,豐富沙律菜沾上秘製沙律汁,增添鮮味,味道都相當鮮甜味美。鱈魚乾海螺伴麵小辣非常惹味,個人大愛佢地既伴麵,呢個鱈魚乾、海螺用左新鮮
頂級肉眼牛排、炸雞
蜜味乳酪粉無骨雞
芝士牛肉煎餅
鱈魚乾海螺伴麵
小辣非常惹味,個人大愛佢地既伴麵,呢個鱈魚乾、海螺用左新鮮既海鮮貨,有韓式醬料,食落超特別,而且個蟹籽同樣有驚喜,冷伴麵食落好鮮。
香蕉沙冰
新鮮優質的香蕉沙冰,鮮忌廉提升香蕉的香氣和味道。
士多啤梨雪冰
即叫即制,講究的擺盤,鮮紅的士多啤梨,新鮮甜美,雪冰也非常講究,精美的視覺效果,十分圓滿,覺得特別好食!
$500 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 驚喜二重奏
  • 鮮蝦沙律
  • 蜜味乳酪粉無骨雞
  • 芝士牛肉煎餅
2024-12-30 453 views
光顧日接近聖誕,想不到仍有性價比非常高的午市套餐。由於我們是慶祝聖誕的朋友聚會,因此散叫些想試和可分享的食物。 大推鮮蝦沙律,單看賣相已夠吸引,份量多,不只沙律菜多,連鮮蝦亦多。鮮蝦大隻爽彈,沙律菜新鮮,屬健康之選,多吃也沒顧慮! 上回試過芝士蟹籽蛋捲,念念不忘,今回朋友建議試韓式牛肉蛋捲,蛋捲如舊鬆厚,十分富蛋香,惟個人仍是較喜歡芝士蟹籽蛋捲,夾層鋪滿蟹籽和半溶的芝士,真的好美味,因此如想點蛋捲的話,信我,不二之選,芝士蟹籽蛋捲!!相信不會令你失望的! 魚介湯鍋是大大的一盤,有火爐暖著,十分適合與朋友分享,湯底清,內有韓式年糕、蛋、蘿蔔、豆腐、各式魚蛋、蔬菜、菇類等,其實就是加大碼的日式關東煮,各款食物和湯底都不錯,三人或以上值得一試,因為份量不少。 火灸牛在上枱後由侍應生即時炙燒,牛厚切,牛味濃郁,惟這回牛肉相當韌,是整餐裡面唯一覺得未夠好的食物。 黃金蒜香無骨雞啖啖肉,調味出色,肉質嫩滑,以為不算大的一碟會是淺嚐,想不到長食長有,原來份量也不少,可謂大滿足! 日落流金,名字很美,以飲品的顏色來看,名字起得十分貼切。日落流金以芒果汁和菠蘿汁混成,微甜,有果香。 最後是蜜瓜雪冰,雪冰

黃金蒜香無骨雞

蜜瓜雪冰

最後是蜜瓜雪冰,雪冰有滿滿的蜜瓜香,冰刨得細碎綿密,以蜜瓜球圍著杯邊,在其上插著的是一整條蜜瓜味的雪條,平常也十分喜愛吃melona的蜜瓜味雪條,因此必須加分。
黃金蒜香無骨雞
  • 芝士蟹籽蛋捲
餐廳一直以雞和豬的韓國菜而聞名,上次吃過後實在難忘,今次再與家人來試另一些菜式。🐙八爪魚煎餅煎餅酥脆可口,煎餅扎實,八爪魚粒彈牙量多。可沾辣醬和香醋增加酸辣風味。🐷醬豬蹄私心推薦必點。整隻豬蹄而被滷得入味,連入面的肉塊必滲著醬香,瘦肉的部位一點也不柴,皮的部分軟淋中帶著Q彈🥬建議多下單一兩份生菜配著豬蹄吃。注意!辣醬真是極辣🤣貓太太真是被辣至流眼水,包裹生菜吃時,要盡量「輕手」。✌🏽🍗🥩驚喜二重奏如果只有一至兩個人來吃飯,二重奏也是不二之選,只因炸雞和牛排份量剛好❤️有別於別家韓國餐廳的炸雞,YP是真的採用走地雞。雞肉緊實而雞味較濃,而且能吃到雞架雞殼,識食的食家才知道骨位才是最入味。牛排以石板烤熟,5成/7成熟的朋友,記得要盡快「反面」,overcook牛肉便過老了。手工生啤食炸雞點可以唔飲啤酒?朱古力雪冰🤣🤣😉簡直就是一座小山,朱古力碎冰堆得老高,再加球香草雪糕,是3人份哪😍 建議吃的時候才下單,否則很快溶化。

🐙八爪魚煎餅

🐷醬豬蹄

✌🏽🍗🥩驚喜二重奏

手工生啤
炸雞點可以唔飲啤酒?

朱古力雪冰

2024-12-23 686 views
荃灣海之戀呢間韓國餐廳次次經過都大排長龍,假日平日都係,趁住今日放假時間鬆動d,就同朋友試下點解咁受歡迎😏 餐廳menu好多選擇,花多眼亂,有炸雞,好多款炸物,韓式鐵板芝士,鍋物,刨冰等等,以下推介幾款最鐘意嘅😋香辣芝士八爪魚🐙 ($138) - 香辣八爪魚喺充滿芝士嘅鐵鍋上,店員會即場開火將芝士熱溶,再將芝士捲住八爪魚🐙 打卡滿分!半半炸雞🍗 ($208) - 炸雞都有好幾個味選擇,有選擇困難症嘅你就最啱揀半半,可以自選2個味☺️ 我地揀左醬油同蒜香,2樣都係濃味之選,喜歡醬油咸咸甜甜,亦喜歡蒜香嘅惹味,如果再黎都會繼續叫呢2款😁蜜瓜雪冰🍧 ($88) - 趁天氣未太凍之前趕緊食多啲冰凍甜品!呢度嘅雪冰賣相一流,成座山咁高,入面仲有枝蜜瓜雪條😄 雪花冰好幼滑,入口即溶,完全唔海咬,成個甜品亦唔會太甜,值得一試!

2024-12-19 700 views
有個鍾意食韓國嘢嘅朋友就係見親佢都食韓國嘢😂今次約左喺荃灣食方便返屋企店舖好大,有好多卡位雖然人山人海好多人,但係都坐得好舒服食物又好足料💜農家鮮泡菜泡菜幾大碟,味道唔會太辣啱晒我呢啲唔食得太辣嘅人💜麥芽啤酒蝦原來蝦下面仲有薯條,熱辣辣好脆而啤酒蝦仲大大隻啖啖肉添呀💜海軍醬油湯鍋(八爪魚)自家製醬油湯底本身以為得八爪魚無咩材料但錯晒🤣八爪魚好大隻,仲有好多菜好似部隊鍋咁仲有午餐肉,腸仔,好豐富💜玫瑰牛肉炒年糕鍾意食炒年糕嘅朋友一定要試超級多醬,又有芝士,加埋好腍嘅牛肉超夾💜火灸牛嚟到嘅時候以為平平無奇原來佢會喺你面前燒啲牛肉燒完好香好Juicy💜鱈魚乾海螺伴麵佢個樣雖然有啲似意粉但係係好彈牙嘅韓國麵而且鱈魚乾同螺肉嘅份量都好多💜蜜瓜雪冰超有驚喜嘅冰,有好多蜜瓜粒粒圍邊然後每一啖冰都係有蜜瓜汁嘅味道最開心係中間原來係有一條蜜瓜雪條食呢個冰結束就最開心💜柚子米酒,香蕉奶米酒兩杯米酒都好入味,好甜好易入口
有個鍾意食韓國嘢嘅朋友就係見親佢都食韓國嘢😂
今次約左喺荃灣食方便返屋企
店舖好大,有好多卡位
雖然人山人海好多人,但係都坐得好舒服
食物又好足料

💜農家鮮泡菜
泡菜幾大碟,味道唔會太辣
啱晒我呢啲唔食得太辣嘅人

💜麥芽啤酒蝦
原來蝦下面仲有薯條,熱辣辣好脆
而啤酒蝦仲大大隻啖啖肉添呀

💜海軍醬油湯鍋(八爪魚)自家製醬油湯底
本身以為得八爪魚無咩材料
但錯晒🤣八爪魚好大隻,仲有好多菜
好似部隊鍋咁仲有午餐肉,腸仔,好豐富

💜玫瑰牛肉炒年糕
鍾意食炒年糕嘅朋友一定要試
超級多醬,又有芝士,加埋好腍嘅牛肉超夾

💜火灸牛

佢個樣雖然有啲似意粉
但係係好彈牙嘅韓國麵
而且鱈魚乾同螺肉嘅份量都好多

💜蜜瓜雪冰
超有驚喜嘅冰,有好多蜜瓜粒粒圍邊
然後每一啖冰都係有蜜瓜汁嘅味道
最開心係中間原來係有一條蜜瓜雪條
食呢個冰結束就最開心

💜柚子米酒,香蕉奶米酒
兩杯米酒都好入味,好甜好易入口
海軍醬油湯鍋(八爪魚)自家製醬油湯底
玫瑰牛肉炒年糕
柚子米酒,香蕉奶米酒
麥芽啤酒蝦
2024-12-17 560 views
🍗 *Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場)*全家人去咗呢間韓國餐廳試下佢哋嘅高壓鍋炸雞,超好食非常有驚喜!🍗 *半半炸雞:蜜味乳酪粉 + 黃金蒜香*半半炸雞,蜜味乳酪粉嘅甜美同黃金蒜香嘅濃郁味道真係好夾,一口咬落去好滋味!🍲 *特種部隊鍋*特種部隊鍋,料豐味美,絕對係暖心暖胃嘅選擇,每一口都充滿濃郁嘅韓式風味!🍜 *Lunch set: 海鮮拌炸酱麵 + 新鮮泡菜 + 新鮮沙律 + 餐飲 手調百香果水果茶 + 加配 38蚊手抓飯*海鮮拌炸酱麵,海鮮鮮嫩爽口,炸酱嘅濃郁味道讓人回味無窮,新鮮泡菜同沙律非常清新,手調百香果水果茶酸甜適中,加配嘅手抓飯更是必試!🐙 *八爪魚煎餅*八爪魚煎餅,外脆內軟,八爪魚嘅鮮味十足,每一口都係享受!🍵 *生薑茶*生薑茶,暖胃驅寒,味道清新,非常適合寒冷天氣飲用!🥬 *鮮泡菜*鮮泡菜,酸辣爽口,配上各種菜餚都非常合適!🦑 *海城王的寶物:炸八爪魚炸魚炸蝦 炸洋蔥圈*海城王的寶物,炸八爪魚、炸魚、炸蝦同炸洋蔥圈,外脆內嫩,味道香濃,簡直係香脆炸物嘅天堂!📍 *地址*:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖#Yadllie

🍗 *半半炸雞:蜜味乳酪粉 + 黃金蒜香*

🍲 *特種部隊鍋*

🐙 *八爪魚煎餅*
八爪魚煎餅,外脆內軟,八爪魚嘅鮮味十足,每一口都係享受!

🍵 *生薑茶*
生薑茶,暖胃驅寒,味道清新,非常適合寒冷天氣飲用!

🥬 *鮮泡菜*
鮮泡菜,酸辣爽口,配上各種菜餚都非常合適!

🦑 *海城王的寶物:炸八爪魚炸魚炸蝦 炸洋蔥圈*

#YadlliePlate #韓國餐廳 #高壓鍋炸雞 #半半炸雞 #特種部隊鍋 #海鮮拌炸酱麵 #新鮮泡菜 #新鮮沙律 #手調百香果水果茶 #八爪魚煎餅 #生薑茶 #海城王的寶物 #炸八爪魚 #炸魚 #炸蝦 #炸洋蔥圈 #荃灣美食 #香港美食 #餐廳推薦 #美食推介

享受呢啲美味嘅韓式佳餚!🍗🍲🍜🐙🍵🥬🦑😊

2024-12-13 728 views
想不到平日晚飯黃金時段, 也要等位, 幸好很快已可被安排入座, 眼見每枱客人都是一大班朋友把酒談歡, 實在一樂也。我也不執輸, 先來一杯手調菠蘿啤酒, 除了賣相可打卡外, 味道也很新鮮, 菠蘿溝啤酒別有一番風味, 用來送炸雞牛扒, 簡直絕配, 當然也要讚那個大蝦沙律, 六隻大大的烤蝦爽口彈牙, 絕對值得一試, 必點的部隊鍋今次選了醬油湯底嫩雞塊, 伴以韓式辣醬麵, 簡直是吃不停口, 今次更加特別叫了一杯聖誕特別版:士多啤梨雪冰配雲呢拿雪糕, 用這個甜品為這頓perfect的晚餐作一個總結。

2024-12-11
Dinner
2024-12-12 681 views
📍#荃灣 Yadllie Plate#羊羊在荃灣#羊羊在新界前陣子🐻媽生日,思前想後選了到言裡慶祝生日🎂這家之前在旺角吃過,味道、份量也不錯,這家分店近年才開就去試下啦🤣順帶一提,訂座時向餐廳備註生日,點甜品有生日裝飾🥰🍴餐廳點評火車主題餐廳,好像去了車廂進食,臨近聖誕頗有氣氛🎄食物質素一如既往的好,外表還吸引🤤就是職員有點忙碌,想找人上甜點都不容易🫠🥣魚介湯鍋 $238大大一煲,建議3人或以上才好點🤣看起來很有韓國街頭的感覺,裡面有不同種類的魚串、魚糕,還有蘿蔔和雞蛋呢🥚喝下去第一口比較像日式火鍋湯,可能加了大蔥🤔湯底比較鹹,越煮越鹹,要趁早吃🤭🐙 八爪魚煎餅 $128味道不錯,不過八爪魚份量較少,以吃煎餅皮為主😢🍗黃金香蒜炸雞 $188挺好吃的炸雞,加了不少蒜蓉,很香呢🧄外皮剛上的時候還脆,久了會有點軟😗雞肉也醃到入味,不會炸得太乾👍🏻裡面還有蕃薯條,鹹鹹甜甜好吃🍠🌶淑女辣醬炒年糕 $108有一點點辣度,年糕條是qq的😬另外還有幾片魚糕,不會太單調😌🧀 芝士辣炒雞 $128下了海量芝士,雞件入味嫩滑😋上菜時職員會即席炒雞,剛出碟是拉絲的🤩不過放久會硬掉,到時要自行加熱🔥❌🍈蜜瓜雪冰

📍#荃灣 Yadllie Plate

#羊羊在荃灣
#羊羊在新界

順帶一提,訂座時向餐廳備註生日,點甜品有生日裝飾🥰

🍴餐廳點評

🥣魚介湯鍋 $238

🐙 八爪魚煎餅 $128
味道不錯,不過八爪魚份量較少,以吃煎餅皮為主😢

🍗黃金香蒜炸雞 $188

🌶淑女辣醬炒年糕 $108

🧀 芝士辣炒雞 $128

❌🍈蜜瓜雪冰 $88
有點反差🥹上次去弘大吃了一家好吃的蜜瓜雪冰,這次看到特意點來吃🙂吃下去就是蜜瓜奶的味道,上面的忌廉入口不會溶,還怪怪的🤨唯一可取就是生日有畫碟,適合打卡📸

總價錢-$878(另外要收10%服務費

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #荃灣美食 #新界美食 #海之戀 #美食推介 #午餐 #午餐推介 #晩餐 #晚餐推介 #炸雞 #朋友聚餐 #情侶好去處 #高質午餐推介 #韓國菜 #薯條 #浪漫餐廳 #紀念日 #節日慶祝 #情人節 #生日飯 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記

2024-12-11 593 views
這裡的午餐好抵食🤭而且每個午餐也跟上新鮮泡菜及新鮮沙律就算之後吃炸雞也能減輕油膩感👍枱子上更有齊紙巾、濕紙巾、牙籤及吃炸雞必有的手套還有骨桶,啱哂唔鍾意食到張枱污糟嘅我唔怪得入到餐廳給我整整舒服的感覺🤭卡卡約咗2個閨密於荃灣海之戀行街食飯聚舊突然想起大家一齊追韓劇食炸雞的日子所以到了這間韓國餐廳的Yadllie Plate午餐特別一讚上菜好快我們3個人下了2個午餐、沙律、炸雞、牛扒份量好足,我們仨也吃到也吃不下要打包炸雞回家🤣女人就是眼闊肚窄吧~❤️蜜味乳酪粉炸雞$188(有骨)▶️舖滿乳酪粉的炸雞,酸酸甜甜,好好味▶️韓國直送新鮮雞隻,利用雙層高壓油炸技術,怪不得炸出來的炸雞皮脆內嫩,雞肉多汁唔會乾▶️配上卜卜脆甜酸蘿蔔,解膩非常❤️驚喜二重奏$258▶️頂級肉眼扒、炸雞4件、新鮮沙律及多塊蝦片▶️利用熱石上全生的肉眼扒,生熟程度自己控制,完全可以煎到外脆內嫩的牛扒▶️炸雞4件,有3件辣1件唔辣,起初以為全部原味,因為有朋友唔食辣,但原來辣味炸雞又好惹味,不過下次再嚟嘅時候落單要留意,好彩我食到辣🤭❤️檸檬雞肉沙律$108▶️新鮮沙律菜上放上一隻已開半的全熟蛋和雞肉碎▶️醬汁是與午餐所跟的沙律不同,檸檬汁
這裡的午餐好抵食🤭
而且每個午餐也跟上新鮮泡菜及新鮮沙律
就算之後吃炸雞也能減輕油膩感👍
枱子上更有齊紙巾、濕紙巾、牙籤及吃炸雞必有的手套
還有骨桶,啱哂唔鍾意食到張枱污糟嘅我
唔怪得入到餐廳給我整整舒服的感覺🤭

卡卡約咗2個閨密於荃灣海之戀行街食飯聚舊
突然想起大家一齊追韓劇食炸雞的日子
所以到了這間韓國餐廳的Yadllie Plate午餐
特別一讚上菜好快
我們3個人下了2個午餐、沙律、炸雞、牛扒
份量好足,我們仨也吃到也吃不下
要打包炸雞回家🤣女人就是眼闊肚窄吧~

❤️蜜味乳酪粉炸雞$188(有骨)
▶️舖滿乳酪粉的炸雞,酸酸甜甜,好好味
▶️配上卜卜脆甜酸蘿蔔,解膩非常

❤️驚喜二重奏$258
▶️頂級肉眼扒、炸雞4件、新鮮沙律及多塊蝦片

❤️檸檬雞肉沙律$108
▶️新鮮沙律菜上放上一隻已開半的全熟蛋和雞肉碎
▶️醬汁是與午餐所跟的沙律不同,檸檬汁更是酸酸甜甜開胃,是解膩的沙律

❤️海鮮拌炸醬麵$118
▶️拌以海鮮包括有蝦、魚塊、青口
▶️麵質是彈牙的韓國粉絲般,炸醬也不會過咸

❤️千層牛肉醬油鍋配手切面$148
▶️一層牛肉夾一層菜造出的火鍋,熱哄哄的,啱哂天氣凍的冬天食
▶️亮點是那手切面,好彈牙,麵條好掛湯👍好好味

❤️牛肉紫菜包飯$38(加配)
▶️必配,加$38好抵食,牛肉是滿滿的,沒有不點的理由
❤️香蔥煎餅$38(加配)
▶️讚它是煙韌的口感,香葱味足夠,再配上韓式醋汁,好味

❤️手調百香果水果茶
▶️極微甜的水果茶,完全是我杯茶😍當其他食物是重口味時,淡淡百香果水果茶真的很配,喜愛微甜的你必點
❤️巨峰乳酸梳打$18(加錢改配)
▶️不止是巨峰乳酸梳打咁簡單,還有爆珠在其中,即時提升美味感😋

❤️士多啤梨雪冰(聖誕特別版) $88
▶️由棉花及士多啤梨所砌成,好打耳的聖誕老人🎅喔~
▶️微甜的綿綿冰,主要靠士多啤梨醬給味,雖然新鮮的士多嚟梨帶點酸味,但剛好起了中和作用,解膩之效

• 驚喜二重奏
2024-12-07 784 views
Yadllie Plate ,位於海之戀商場,環境溫馨,充滿節日氣氛。聖誕飄雪金巴利炸雞,外皮酥脆,內肉多汁,甜而不膩,刨之芝士的加入增添了濃郁香氣。底下的地瓜幹軟甜,與炸雞形成美妙對比,小雪人造型可愛,增添節日樂趣。驚喜二重奏,頂級肉眼牛排肉質鮮嫩,煎至完美,每一口都是享受。炸雞同樣出色,與牛排相得益彰,雙重美味,雙重驚喜。魚介湯鍋,湯底鮮美,魚介的香氣與各種食材的融合,讓人回味。鍋中的食材豐富,每一口都是溫暖的享受。飲品方面,蝶豆花青瓜梳打清新爽口,蝶豆花的藍色與青瓜的綠色相映成趣,既美觀又好喝。草莓乳酸梳打則是酸甜適中,草莓的香氣與乳酸的結合,讓人一口接一口。甜品蜜瓜雪冰,蜜瓜的甜味與雪冰的清涼完美融合,爲這頓聖誕大餐畫上圓滿句號。每一口都是甜蜜的享受,讓人難以忘懷。

聖誕飄雪金巴利炸雞

炸雞同樣出色,與牛排相得益彰,雙重美味,雙重驚喜。

蝶豆花青瓜梳打

蝶豆花青瓜梳打
2024-12-07 565 views
聖誕飄雪金巴利炸雞陸軍醬油牛肉湯鍋芝士蟹籽蛋捲水冷麵士多啤梨雪冰(聖誕特別版)藍橙荔枝梳打 & 蘋果肉桂水果茶呢間餐廳差唔多成為咗我嘅飯堂,幫襯過應該都不少於10次😆佢哋餐廳環境坐得超舒服而且乾淨,店員態度仲要好好,嘢食更加係高水準💕見佢哋最近推出咗聖誕系列,一於就試晒佢哋😌嚟到呢度真係冇辦法唔試佢哋嘅炸雞😝一向都覺得炸得好好.外表夠脆,亦能僅僅鎖住肉汁,食落超級Juicy🥳而今次聖誕特別版嘅炸雞就用咗草莓醬汁,食落酸酸甜甜,同炸雞味道好夾👍🏻而且店員會即場磨芝士,直到你覺得夠為止,望落好似飄雪,儀式感滿滿🥰配埋暖笠笠嘅蘋果肉桂水果茶一齊享用,真係超有冬日聖誕氣氛🎄整體嚟講佢哋嘅嘢食睇得出落足心思,從擺盤到味道都無可挑剔,聖誕系列嗰幾樣嘢食都超級正,大家唔好錯過啦🌉
陸軍醬油牛肉湯鍋
水冷麵
士多啤梨雪冰(聖誕特別版)
藍橙荔枝梳打 & 蘋果肉桂水果茶

• 芝士蟹子蛋捲
  • 水冷麵
  • 藍橙荔枝梳打
2024-12-06 690 views
終於有時間同星月⭐️🌙兩個坐低食一餐,午餐已經好開心了。荃灣海之戀有間 #韓式炸雞 🍗 Yadllie Plate @yadllie_plate #yadllieplatehk #荃灣美食 💥驚喜二重奏二重奏入面包括一件大大件既肉眼扒同四件炸雞,一次過滿足兩種味道👅。肉眼扒係廚房整到兩成熟,自己就用熱石決定食幾熟,食落仲保持到肉嫩多汁而炸雞炸到外皮金黃香脆,入口仲係好juicy鮮嫩多汁💥醬豬碲豬碲肥瘦適中,唔會太肥膩,濃厚醬油味夠哂入味,豬皮煙靭,肉質唔會鞋口,沾上醬料就會有另一番風味。💥八爪魚煎餅煎餅做得好香脆,食落香口,滿滿青蒽香配搭彈牙八爪魚🐙,沾少少魚露,滋味更上一層樓💥芝士蟹籽蛋捲金黃色蛋捲內裏包住滿滿蟹籽,入口先有濃濃蛋香,接住就係蟹籽卜卜卜咁爆開,雞蛋的香甜配上蟹籽的鹹鮮,仲有拉絲芝士🧀,超級邪惡💥香芋沙冰香芋味好香,即時想起香芋味脆皮樂🤣,好清爽。💥海鹽焦糖沙冰🧊沙冰入口綿密,淡淡甜味夾雜微微海鹽的鹹味,感覺好清爽,一啖透心涼。打咭📸必點 💥芒果雪冰新鮮芒果🥭粒粒佈滿雪冰邊,頂層仲有一球雪糕,好吸睛,打咭呃like 👍🏻,雪冰食入口好似食開既綿綿冰,入口即溶,芒果🥭香甜,
終於有時間同星月⭐️🌙兩個坐低食一餐,午餐已經好開心了。

#yadllieplatehk #荃灣美食

💥驚喜二重奏
炸雞炸到外皮金黃香脆,入口仲係好juicy鮮嫩多汁

💥醬豬碲

💥八爪魚煎餅

💥芝士蟹籽蛋捲

💥香芋沙冰
香芋味好香,即時想起香芋味脆皮樂🤣,好清爽。

💥海鹽焦糖沙冰🧊
沙冰

打咭📸必點 💥芒果雪冰
新鮮芒果🥭粒粒佈滿雪冰邊,頂層仲有一球雪糕,好吸睛,打咭呃like 👍🏻,雪冰食入口好似食開既綿綿冰,入口即溶,芒果🥭香甜,一餐完美作結。

芒果雪冰

#YadlliePlate #海之戀美食 #香港美食 #香港韓國菜 #yadllieplate # #yadllieplatehk #荃灣美食 #香港探店 #荃灣探店 #香港必食餐廳

沙冰
2024-12-05 474 views
好久沒到嚐韓國的菜式了,衝著炸雞過來,今天就跟朋友吃過豐富的千層牛肉醬油鍋 配手切面欣賞帶到桌上才煮的,鍋物層次分明,職員放牛肉醬油後香氣四溢。等待的過程也十分享受,吃著每一口都是對味蕾極致,特別適合寒冷的天氣。配香蒽煎餅香蒽煎餅外酥內嫩,香味撲鼻,搭配醬料食用,味道提升的開胃菜。配牛肉紫菜包飯牛肉紫菜包飯是必點的,紫菜的鮮香搭配牛肉和各種配菜,口感豐富,每一口都帶來美妙的味覺體驗。大邱辣醬無骨雞重點菜,雞沒特別辣醬,但肉質味道濃烈,無骨雞肉鮮嫩多汁,辣得讓人過癮。蜜味乳酪無骨雞同樣重點,無骨雞蜜味為主,甜中帶鹹,雞肉鮮嫩,口感極佳。一辣一甜絕配啊。芝士蛋慢煮牛五花肉伴蔬菜飯牛五花肉的豐腴與芝士的醇厚完美結合,慢煮的方式讓肉質更加嫩滑,滿滿的蒜片亦很吸引。搭配新鮮的蔬菜飯,不僅增添了營養,還有一圈蛋,也讓整體口感更加有層次呢巨峰乳酸梳打這款飲品清爽可口,巨峰葡萄的香甜與乳酸的微酸完美結合,口感清新草莓乳酸梳打草莓乳酸梳打則帶來了更明亮的果香,酸甜交織,特別適合喜愛水果風味的人。韓國菜品真的味道豐富多樣,欣賞韓國料理的獨特魅力,期待下次過來再吃一頓。📍Yadllie Plate 荃灣大河

千層牛肉醬油鍋 配手切面

配香蒽煎餅

配牛肉紫菜包飯

大邱辣醬無骨雞

蜜味乳酪無骨雞
同樣重點,無骨雞蜜味為主,甜中帶鹹,雞肉鮮嫩,口感極佳。
一辣一甜絕配啊。

芝士蛋慢煮牛五花肉伴蔬菜飯

巨峰乳酸梳打