2024-08-09
先付: 杯下面放咗蕃茄同水蜜桃,沖繩嘅水雲,荷葉上面有啫喱,樣貌極精緻!食嘅時候將上面嘅啫喱直接倒落去撈勻就可以食,咁啱撞正水蜜桃季,甜甜嘅水蜜桃加埋酸酸地嘅蕃茄,味道好夾,再加埋啫喱同水雲,食落口感會有唔同嘅層次,唔會覺得好單一,係一道好開胃嘅前菜燒物: 就有北海道帶子加鮑魚湯醬同芝士碎,炸完嘅北海道帶子唔會好柴,食得出帶子嘅鮮味,底放嘅係好濃嘅鮑魚湯醬加埋帶有咸香嘅芝士碎真係好夾。壽司九貫海老櫻鯛北寄貝梭子海膽手卷中拖羅鯖魚卷鰤魚鰻魚每一款食材都食得出好新鮮。現場睇住壽司師傅點去處理食材,再用唔同的方法烹調同調味,最令我有驚喜嘅就係個鯖魚卷,平時食開通常都係吞拿魚蓉卷,第一次食鯖魚整成嘅卷!一向食開嘅鯖魚噀就肉質都比較,自己都麻麻,但師傅嘅做法令到鯖魚的肉質可以好似吞拿魚蓉卷咁腍,真係令我好有驚喜。另外就係個海膽手卷,而本身好怕海膽浸腥臭嘅我,一開始食都有少少驚,但呢個手卷除咗食得出真係好新鮮之外就食到海膽嘅甜味,真係食到我lam lam脷。茶碗蒸: 係由日本海膽,湯葉和日本海苔熬製而成,師傅介紹「湯業」即係豆腐最面個層,,亦都性格豆腐最重豆味嘅地方。食落真係同平時食嘅豆腐好有差別
壽司九貫
中拖羅
鯖魚卷
鰤魚
鰻魚
茶碗蒸: 係由日本海膽,湯葉和日本海苔熬製而成,師傅介紹「湯業」即係豆腐最面個層,,亦都性格豆腐最重豆味嘅地方。食落真係同平時食嘅豆腐好有差別。因為本身湯業和日式海苔嘅味道加埋唔算好鹹,所以有埋海膽嘅鮮味加落去就真係調味得啱啱好。
お椀係一個味增湯:,平時好怕飲到啲好鹹嘅味噌湯, 但呢個味噌湯就由魚熬製而成,味道剛剛好好。
水菓子: 係提子,cream同米餅整成嘅一個撻。呢個提子米餅撻真係驚豔到我,爽脆嘅提子加埋雲呢拿味嘅cream放上米餅到,味道唔會好死甜,雲呢拿味嘅cream係好淡嘅甜味,但加埋又甜又爽嘅提子就啱啱好。