2024-12-27
承接最近嘅大熊貓熱潮,原來最近海龍王餐廳新出了熊貓主題晚餐,啱晒去海洋公園睇完熊貓BB,再去海龍王餐廳,食返個啱晒主題嘅晚餐了!海龍王餐廳係全港最大嘅水族館餐廳,一邊吃著晚餐,一邊飽覽巨型魚缸內 400個品種,共5,000多條珍貴魚類,真的彷如置身於海底世界一樣。前菜有三款— 「秘製汁豬肩肉春卷 x 麻醬青瓜手撕嘉美雞 x 涼拌海茸蘆薈野菌」 第一款光是見到在春卷上印上熊貓的圖樣,已經覺得非常可愛~第二款最有驚喜嘅係皮薄得很,雞肉亦很嫩。燉湯「黑虎掌菌花膠淮山燉椰皇」很暖身生,亦很滋補,最適合冬天喝了! 「藤椒蔥油日本帶子併松茸」係穩紮穩打嘅選項,印上熊貓圖案既紫菜確係好睇又好食呢主菜既部分「避風塘M5澳洲和牛西冷」和牛很夠腍身,入口亦相當香口。「海鮮濃湯日本稻庭烏冬」湯底很濃郁,大家的亮點不小心落在那個非賣品的熊貓碗,確是很可愛呢。作結嘅「熊貓綠豆糕」非常可愛、煙霧彌漫,亦很有視覺效果~
作結嘅「熊貓綠豆糕」非常可愛、煙霧彌漫,亦很有視覺效果~