2024-08-07
今日帶女朋友黎食好西,黎到中環呢間「榊原」食omakase 呢到係樓上鋪,一開lift門就見到個靚境,身心舒暢今日揀左個dinner set,人頭$1080好抵呀飲清酒既話仲有得自己揀中意既杯,全部都勁靚,裝清酒既壺都好吸引,差啲想拎返屋企用前菜係茶碗蒸,面頭仲加左大大隻魷魚,好入味,蛋勁嫩滑勁,不過真係要小心熱漬物魷魚,勁軟身好入味,食落去有啲爽口彈牙,第一次食好有新鮮感日本生蠔Karen,日蠔都係偏向鮮甜無乜金屬味,好大隻火炙帆立貝配紫菜,師傅係我地面前用火槍燒,有得睇又有得食,整緊既時候都已經聞到好香自家製酒漬三文魚子配甜蝦,魚子一咬落去竟然會爆漿好出色雜錦天婦羅炸粉唔會好厚,新鮮炸出黎仲係熱辣辣,正壽司不能盡錄,醬油已經加好唔洗自己另外點,全部都勁新鮮,一整好已經急不及待即刻放入口最後當然唔少得甜品,今日係布丁同檸檬雪糕,完美作結
日本生蠔Karen,日蠔都係偏向鮮甜無乜金屬味,好大隻
自家製酒漬三文魚子配甜蝦,魚子一咬落去竟然會爆漿好出色
雜錦天婦羅炸粉唔會好厚,新鮮炸出黎仲係熱辣辣,正
最後當然唔少得甜品,今日係布丁同檸檬雪糕,完美作結