2024-09-17 1535 views
早排去咗呢間CP值超高嘅榊原食omakase,超滿意嘅一餐!已經推薦晒俾朋友同同事。晏晝食當然最抵啦,最平嘅餐只係$388,最貴就$628,識揀一定揀$628嘅蟬時雨set,咩都有:刺身、壽司、海膽、手卷、天婦羅、麵豉湯、甜品,每樣都好滿意!另外加咗叫「天賦」嘅清酒,入口清甜,唔會好辣,啱晒夏天飲,唔太飲酒嘅人都飲到。首先上咗茶碗蒸先:湯汁好鮮甜,仲加咗啲蟹絲喺面,蛋入邊就有雞肉同菇,蒸到啱啱好,入口軟滑。之後係刺身四款:龍蝦配上濃濃蝦膏同三文魚籽,超鮮甜!兵庫縣嘅蠔配上柚子啫喱同蘿蔔蓉,零腥味,勁新鮮!伊佐目魚薄切肉身爽甜,建議卷住蔥花同蘿蔔一齊食,層次豐富!赤貝:見師傅上之前會撻下塊肉,話可以令肌肉收縮,更彈牙!和食:沙錐魚、秋葵、舞蓉菇天舞羅薄薄嘅一層脆皮,唔會油淋淋,唔錯!到壽司六件,一樣出色膠原鯛,師傅介紹話條原嘅飼料會混合骨膠原,食落肉質彈牙;北寄貝口感就比較爽脆;白見貝即係象拔蚌,口感偏腍;黑睦魚,炙燒過勁香;醬油漬劍魚腩配埋大蔥碎,都好夾;拖羅超正,無筋,入口即化咁🤗雲丹最期待就係海膽,今次有兩款:橙色馬糞海膽味道較濃郁;淺黃色白海膽就清甜啲,口感更綿滑。兩種都無苦味🥰

晏晝食當然最抵啦,最平嘅餐只係$388,最貴就$628,識揀一定揀$628嘅蟬時雨set,咩都有:刺身壽司、海膽、手卷、天婦羅、麵豉湯、甜品,每樣都好滿意!

首先上咗茶碗蒸先:

之後係刺身四款:
龍蝦配上濃濃蝦膏同三文魚籽,超鮮甜!

兵庫縣嘅蠔配上柚子啫喱同蘿蔔蓉,零腥味,勁新鮮!

伊佐目魚薄切肉身爽甜,建議卷住蔥花同蘿蔔一齊食,層次豐富!

赤貝:見師傅上之前會撻下塊肉,話可以令肌肉收縮,更彈牙!

和食:沙錐魚、秋葵、舞蓉菇天舞羅
薄薄嘅一層脆皮,唔會油淋淋,唔錯!

壽司六件,一樣出色

雲丹
最期待就係海膽,今次有兩款:橙色馬糞海膽味道較濃郁;淺黃色白海膽就清甜啲,口感更綿滑。兩種都無苦味🥰唔夠紫菜同飯仲可以再加!

蔥吞手卷
蔥吞入加上天婦羅脆碎,口感又軟滑又脆卜卜,又幾新鮮喎。

雞蛋布甸(遠睇成嚿南瓜咁嘅樣🤭)
師傅話要蒸90分鐘,食落口感結實,蛋味濃、仲要係用咗出名嘅湖北蛋同日本蛋。

麵豉湯係用咗四款麵豉,加上滿滿紫菜,口感豐富。

最後食埋冰凍濃郁嘅柚子雪葩,大滿足!
$700 (Lunch)
  • 蟬時雨
2024-09-15 1731 views
上網見到有人介紹榊原,於是今日就嚟食$628 lunch omakase course!清酒Sake🍶店員推介呢款叫天賦,來自日本播州,味道清甜易入口,適合lunch嘅時候飲 😛茶碗蒸高湯味濃,入面嘅蟹肉鮮甜,加埋菇同雞肉更有層次👍🏻龍蝦刺身 🦞 用咗西澳龍蝦,龍蝦肉味道清甜,配上三文魚籽嘅鹹鮮,仲有燒過嘅龍蝦膏嘅香濃,3樣嘢非常夾~兵庫縣 赤穗生蠔 🦪 生蠔肉質結實,配上柚子啫喱同醋嘅酸來帶出鮮味,非常易入口不帶腥味😍伊佐目刺身薄切🐟魚肉捲起包住蔥同蘿蔔一齊食,入口食到淡淡魚嘅甜味~☺️赤貝刺身🐚赤貝肉質爽脆帶甜味,唔會好似出面啲赤貝咁有時會帶一陣腥臭味,呢個有驚喜🤩天婦羅 (沙錐魚、秋葵、舞茸菇)🍤炸完但完全唔油膩,沙錐咬開魚肉濕潤,秋葵同菇炸完都唔會乾癟癟~壽司6貫 🍣 骨膠原鯛魚 師傅介紹呢條魚嘅飼料加入咗骨膠原,令魚肉特別爽彈!😛北寄貝 北寄貝刺身爽滑,唔同出面已經煮熟帶紅色嘅北寄貝咁硬!😎白見貝 師傅介紹日本嘅白見貝即係我哋叫嘅象拔蚌,呢一款壽司師傅有加咗青檸汁,好特別好清新~🥰炙燒黑鯥 一咬落去魚嘅油香爆發,肉質軟綿,呢個真係好正😇醬油漬劍魚腩 上面加咗大蔥段,醬

清酒Sake🍶

茶碗蒸
高湯味濃,入面嘅蟹肉鮮甜,加埋菇同雞肉更有層次👍🏻

龍蝦刺身 🦞

兵庫縣 赤穗生蠔 🦪

伊佐目刺身薄切🐟
魚肉捲起包住蔥同蘿蔔一齊食,入口食到淡淡魚嘅甜味~☺️

赤貝刺身🐚

天婦羅 (沙錐魚、秋葵、舞茸菇)🍤

壽司6貫 🍣
骨膠原鯛魚
師傅介紹呢條魚嘅飼料加入咗骨膠原,令魚肉特別爽彈!😛

北寄貝
北寄貝刺身爽滑,唔同出面已經煮熟帶紅色嘅北寄貝咁硬!😎

白見貝

炙燒黑鯥
一咬落去魚嘅油香爆發,肉質軟綿,呢個真係好正😇

醬油漬劍魚腩
上面加咗大蔥段,醬油鹹度剛好,唔會蓋過劍魚鮮味😚

中拖羅
油份剛好,入口食到吞拿魚肉味,同時又有油香🤪

雲丹(海膽)
用上兩款海膽,橙色嘅係馬糞海膽,海膽味道強烈;黃色嘅係白海膽,味道較為清爽;加埋紫菜同醋飯一齊食,真係大滿足🥰

蔥吞手卷 🍣
吞拿魚蓉加上香蔥同炸衣,口感豐富😋
雞蛋布丁 🍮
用上湖北蛋同日本蛋,充滿蛋香,布丁質地偏結實,聽師傅介紹要蒸上90分鐘,非常花功夫!😎
麵豉湯 🍲
用上4款麵豉同紫菜,麵豉嘅鹹味比平時日本餐廳飲到嘅更有層次😙
柚子雪芭 🍊
雪芭清新有天然柚子味,咬落仲有粒粒柚子皮,為呢一餐omakase畫上完美句號!🤤
呢度環境舒服,師傅有耐性介紹每一款食材,服務非常熱情,今餐體驗非常好,呢個價錢嚟講CP值非常高🥳🥳🥳
2024-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$700 (Lunch)
  • Omakase
2024-08-26 1588 views
位於天后的「榊原」omakese,餐廳格局舒適,仲有獨立房間可預訂同有露台可睇夜景!一間令人驚嘆不已嘅廚師發辦料理!性價比又高!一定要好好介紹下:)從漬物開始,每一道菜品都真係目不暇接。漬物:茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜1)北海道產水果蕃茄2)磯粒貝3)岩手縣石垣貝4)白見貝(日本象拔蚌)5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)6)富山縣昆布醃甜蝦7)花咲蟹肉壽司8)兵庫縣室津生蠔「夢追星」9)小池魚10)(本業之主)蜆湯11)蘭王蛋+加拿大牡丹蝦+燒熟蝦膏+特製蝦油飯12)慢煮4小時南非鮑魚13)鹿兒島A5和牛壽司14)超肥美拖羅壽司15)腦天壽司16)紫蘇葉包吞拿魚面珠肉,炸物17)吞拿魚蓉+三文魚子+俄羅斯海膽飯18)魚頭魚骨湯品19)布甸蛋20)大糖領水蜜桃🍑刺身壽司方面,來自岩手縣白石貝同愛媛縣骨膠原鯛新鮮程度和口感層次令我嘆為觀止。仲有鮮甜蝦肉配昆布醬汁的「富山縣昆布醃甜蝦」,好鮮甜好juicy!而平時罕有部位刺身都食到!好似「腦天」吞拿魚眉心同臉珠肉,師傅真係好有心設計每品料理!而且味道出色冇令人失望!印象最深的是來自日本的「夢追星」生蠔 - 肥美多汁又新鮮。仲有花咲蟹肉壽司同鹿兒

漬物:茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜
1)北海道產水果蕃茄
2)磯粒貝
3)岩手縣石垣貝
4)白見貝(日本象拔蚌)
5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)
6)富山縣昆布醃甜蝦
7)花咲蟹肉壽司
8)兵庫縣室津生蠔「夢追星」
9)小池魚
17)吞拿魚蓉+三文魚子+俄羅斯海膽飯
18)魚頭魚骨湯品
19)布甸蛋
20)大糖領水蜜桃🍑

印象最深的是來自日本的「夢追星」生蠔 - 肥美多汁又新鮮。仲有花咲蟹肉壽司同鹿兒島A5和牛的油脂濃郁,入口即溶,令人回味無窮。

而湯品方面,「本業之主」蜆湯更是簡單又驚喜,回味無窮。

最後的甜品係日本大糖領水蜜桃和慢煮日本蛋,滿足又滋味真係完美嘅句號。

2024-08-24 1439 views
位於天后一間必嚐廚師發辦!食材高級超靚超新鮮,每品都好特別好出色!師傅人又nice服務又好!Omakese Dinner menu有16/20品我地揀左20品!絕對無令人失望![漬物]茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜漬物方面已經好多款又精緻,尤其係日本先有嘅葫蘆瓜!送sake係絕配!Omakese 20品:1)北海道產水果蕃茄清甜爽口~真係水果咁fruity~2)磯粒貝鮮 鮮 鮮!非一般嘅螺肉!3)岩手縣石垣貝即開即食 師傅話拍一拍拍醒佢 真係仲識郁架!😍4)白見貝(日本象拔蚌)爽口到我係咁讚😋😋5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)同平時嘅日本鯛魚唔同,口感冇咁黏口,魚味冇咁濃烈,但係鮮味十足!真係滿滿骨膠原~正!6)富山縣昆布醃甜蝦晶瑩剔透又鮮甜嘅蝦肉,配昆布汁鮮甜味更突出!😋7)花咲蟹肉壽司呢個絕對驚喜!來自日本大大隻嘅花咲蟹~師傅將蟹肉及蟹膏混埋一齊,極濃郁蟹味~真係好好好好食啊!8)兵庫縣室津生蠔大癲呀!係今年全日本第二名生蠔,名為「夢追星」!真係好肥大好creamy! 好新鮮~隔離檯客人仲即刻額外加碼食多兩隻🤩 9)小池魚小池魚比一般池魚更幼嫩,再混左薑蔥,建議點酸汁食,魚鮮味更濃!1
位於天后一間必嚐廚師發辦!
食材高級超靚超新鮮,每品都好特別好出色!
師傅人又nice服務又好!
Omakese Dinner menu有16/20品
我地揀左20品!絕對無令人失望!

[漬物]茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜

Omakese 20品:
1)北海道產水果蕃茄
清甜爽口~真係水果咁fruity~

2)磯粒貝
鮮 鮮 鮮!非一般嘅螺肉!

3)岩手縣石垣貝
即開即食 師傅話拍一拍拍醒佢 真係仲識郁架!😍

4)白見貝(日本象拔蚌)
爽口到我係咁讚😋😋

5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)

6)富山縣昆布醃甜蝦
晶瑩剔透又鮮甜嘅蝦肉,配昆布汁鮮甜味更突出!😋

7)花咲蟹肉壽司

8)兵庫縣室津生蠔

9)小池魚

10)「本業之主」蜆湯
簡簡單單新鮮蜆肉加上一口極鮮嘅蜆湯,一滴都唔可以剩啊!

11)蘭王蛋+加拿大牡丹蝦+燒熟蝦膏+特製蝦油
將蛋黃攪混先食蝦,後食飯,不得了!蝦油勁香濃,每口飯都帶有濃厚蝦膏香味!好驚豔四座的一品!

12)南非鮑魚
慢煮咗4小時嘅南非鮑,爽口而鮮甜入味!

13)鹿兒島A5和牛壽司
意猶未盡嘅壽司!新鮮生和牛有好濃厚牛油香味,就算食完牛油嘅香味仲可以停留口腔維持好一段時間,真係好新鮮嘅和牛先有嘅效果~

14)超肥美拖羅壽司
圖中脂肪分布同比例就知真係入口即溶架!正!

15)腦天飯卷
係吞拿魚眉心果舊肉,200g入面先得2g非常珍貴嘅位置~ 勁嫩滑~

16)紫蘇葉包吞拿魚面珠肉
好特別嘅炸物,魚肉嫩滑炸皮香酥鬆脆冇油膩感!仲有點juicy添!

17)吞拿魚蓉+三文魚籽+俄羅斯海膽卷
冇諗過原來俄羅斯海膽都如此非凡!鮮甜度絕對可媲美日本海膽!

18)魚頭魚骨湯
熱辣辣鮮魚湯,食到咁飽飲一碗解酒解膩解濟仲可以解愁啊😍

19)布甸蛋
20)大糖領水蜜桃🍑
以蒸焗爐蒸了90分鐘嘅日本蛋同爽甜水蜜桃🍑作結尾~滿足感100分!
環境舒適食材出色好好食!會再嚟食啊!
  • Omakase
位於天后一棟商廈16樓,準時19:00去到,坐定定等睇師傅omakase梁師傅好nice好健談,手勢有質素,食材樣樣都新鮮好味,調味同處理整體我覺得冇乜點炒車,所以有信心介紹比朋友而唔會被話伏舍利用到兩款米混合,質感明顯彈牙,味道適中;三粒米清酒配刺身壽司一流,Oishiiiiii揀咗Omakase「蛍狩」包括廚師發辦刺身8款、和食2品、壽司7貫、湯、甜品2款合共20品!——順次序——🥢蕃茄 (加岩鹽)🥢有明海海蜇 (柚子酸汁)🍣岩手県石垣貝 (識跳舞)🥢池魚 (加蔥花柚子酸汁)🍣北寄貝🍣富山県白蝦 (昆布漬)🍣花咲蟹肉加蟹膏 (正!)🦪兵庫県夢追星(今年拎咗日本「全國牡蠣第一大獎賽」中奪取第二屆大獎」,少海水味,爽彈,細隻但飽滿)🍣赤身 (用醬油醃20分鐘,再配山藥+海膽)🥢大蜆湯(唔洗額外調味,暖一暖胃)🥢牡丹蝦 (溝蝦油+蝦膏+蘭王蛋,攪勻後撈飯食香噴噴👍🏻)🐂鹿兒島A5和牛 (用火槍灸燒迫出油香,伴海膽,頂層灑淡雪塩,加米紙一齊食平衝油膩感,出乎意料地好食,呢個配搭要特別Highlight🤤)🐟葉蘇葉包吞拿魚面珠登 (炸皮薄,咬落去爆汁)🍣灸燒喜之次壽司 (火灸後油香多到呢😍)

揀咗Omakase「蛍狩」
——順次序——
🥢蕃茄 (加岩鹽)
🥢有明海海蜇 (柚子酸汁)
🍣岩手県石垣貝 (識跳舞)
🥢池魚 (加蔥花柚子酸汁)
🍣北寄貝

🍣富山県白蝦 (昆布漬)

🍣花咲蟹肉加蟹膏 (正!)

🍣赤身 (用醬油醃20分鐘,再配山藥+海膽)

🥢大蜆湯(唔洗額外調味,暖一暖胃)

🥢牡丹蝦 (溝蝦油+蝦膏+蘭王蛋,攪勻後撈飯食香噴噴👍🏻)

🐟葉蘇葉包吞拿魚面珠登 (炸皮薄,咬落去爆汁)
🍣灸燒喜之次壽司 (火灸後油香多到呢😍)
🍣大拖羅壽司 (厚身,少少實淨唔會淨係食到油)

🍣腦天壽司(細滑,魚味極濃)

🍣蒽拖羅三文魚子飯

🥢魚湯 (將燒咗嘅魚頭魚骨加蔬菜一齊煲,醒神)
🍮蛋布丁 (用日本蛋+湖北蛋製作,蛋味好香軟綿)
🍑大糖嶺水蜜桃(甜度13度,香甜多汁)
之前已經食過一次 向身邊嘅朋友介紹除了「性價比好高」的好評之外環境氣氛、食材也是非常講究 六百多元一位就包含了四款刺身、和食、壽司六貫、海膽丼(份量大!不是海膽壽司)拖羅手卷 真的很滿足加分位:服務非常好 有禮 每道菜都有介紹環境舒適 其他食客都好斯文 _首先坐低之後 第一道菜係茶碗蒸,配搭貝肉絲 鮮味更濃絕佳的前菜 !是令食材經常會更新勁好彩,今日有瀨尿蝦食!見到師傅準備緊已經好興奮😆刺身:北寄貝、赤貝刺身第一道 是鮮甜的貝類,打開味蕾見到師傅將鮮活的北寄貝處理得很好赤貝呈橙紅色 肉質厚身又爽-刺身刀功好,厚薄適中口感彈牙,好吃-和食:鮟鱇魚肝很肥美 是我吃過最好吃的鮟鱇魚肝之一配上的醬汁也很夾 看到魚油流出來 好吃另外一款和食是天婦羅:今天的天婦羅是 舞茸和「鱚魚」香港會叫佢做沙錐魚(キス)是口感細膩的上等白肉魚 做天婦羅就好適合終於吃到瀨尿蝦了!這是斑馬瀨尿蝦 有女仔嘅前手臂咁長燒炙至半熟 保留甜的口感 還有橙紅色的蝦膏今天的刺身:深海池魚、金鯛、金目鯛、雪花拖羅 全都是我喜歡的食材金目鯛經過輕輕炙燒 魚油溢出 味道更有層次另外炙燒左口魚邊也很好吃 魚油也是超多 入口即溶 吃到這
之前已經食過一次 向身邊嘅朋友介紹
除了「性價比好高」的好評之外
環境氣氛、食材也是非常講究 六百多元一位

加分位:服務非常好 有禮 每道菜都有介紹
環境舒適 其他食客都好斯文
_
首先坐低之後 第一道菜
係茶碗蒸,配搭貝肉絲 鮮味更濃
絕佳的前菜 !

是令食材經常會更新
勁好彩,今日有瀨尿蝦食!

見到師傅準備緊已經好興奮😆
刺身
北寄貝、赤貝
刺身第一道 是鮮甜的貝類,打開味蕾
見到師傅將鮮活的北寄貝處理得很好
赤貝呈橙紅色 肉質厚身又爽
刺身刀功好,厚薄適中
口感彈牙,好吃

和食:鮟鱇魚肝
很肥美 是我吃過最好吃的鮟鱇魚肝之一
配上的醬汁也很夾
看到魚油流出來 好吃
另外一款和食是天婦羅:
今天的天婦羅是 舞茸和「鱚魚」
香港會叫佢做沙錐魚(キス)
是口感細膩的上等白肉魚 做天婦羅就好適合
鮟鱇魚肝

終於吃到瀨尿蝦了!
這是斑馬瀨尿蝦 有女仔嘅前手臂咁長
燒炙至半熟 保留甜的口感 還有橙紅色的蝦膏

斑馬瀨尿蝦

金目鯛經過輕輕炙燒 魚油溢出 味道更有層次

另外炙燒左口魚邊也很好吃 魚油也是超多 入口即溶 吃到這裏已經很飽了

The best part ! 清甜好吃的海膽
海膽份量很大方
海膽飯

品嚐完美味的海膽之後 後續再來 一個拖羅卷 真的很圓滿了 飲下味噌湯暖一暖胃
再來豆腐雪糕
馬上再book下一次 跟家人來吃
海膽飯
  • 斑馬瀨尿蝦
  • 鮟鱇魚肝
5 day(s) ago 0 views
朋友介紹的Omakase 榊原,位於天后,地點都好方便,上到來餐廳都望到靚景🏙️午餐有三個價錢,$438、$538、$668,難得食好啲,我哋就要左$668的16品Omakase😋好彩有Book位,剛好呢日食第二輪都坐滿人。套餐包埋茶碗蒸、味噌湯、甜品。一坐低會先享用茶碗蒸,都有好多蟹肉,好滑好鮮甜😋刺身方面有4款分別係飽滿既北海道厚岸蠔、最象最深😳流心爆膏斑馬瀨尿蝦、鮮甜爽口的北寄貝x活赤貝、豐腴細滑的鮟鱇魚魚肝。刺身之後有和食,食返啲熱野先再食壽司🍣有炸紫蘇葉鰻魚,非常酥脆,鰻魚好新鮮,魚肉嫩滑!接住有6件壽司,由淡味啲既魚食到濃味。有深海池魚、甘鯛、尾長鯛、北海道銀雪魚、拖羅、右口魚魚邊,整體都好新鮮,除左拖羅之外,其實我都好鐘意銀雪魚同右口魚魚邊,都係油份豐富既魚,尤其係右口魚魚邊燒過,油脂感滿滿🤤之後有海膽飯,一小碗既海膽都好多,用紫菜包住食,好鮮甜🥰手卷係蔥舌拿魚蓉。仲有味噌湯、甜品,16品真係好抵食!

2024-11-09 0 views
最近朋友向我推薦了天后樓上的日本餐廳「榊原」,據說這裡的廚師發辦相當高質。於是我特意訂位,嘗試了他們的午市套餐 「蟬時雨 OMAKASE 16品 $668」,包括:🥢 海鮮茶碗蒸茶碗蒸內含多種新鮮海鮮,滑嫩的口感與豐富的鮮味交融,讓人忍不住一口接一口🥢 生蠔 來自西雅圖的生蠔,肉質滑嫩,口感爽口,展現了海鮮的新鮮程度🥢 流心斑馬瀨尿蝦流心斑馬瀨尿蝦是這次用餐的亮點之一。廚師特意將蝦烹調至八成熟,讓蝦膏成為流心狀態,肉質鮮甜,令人驚喜。這樣的烹調方式讓人感受到蝦的真正精華,絕對是我第一次如此享用瀨尿蝦,無法不讚嘆🥢 灸燒鰆魚灸燒鰆魚的上桌使人食慾大開。肉質鮮嫩的鰆魚經過灸燒後,表面微焦,搭配日本蒜頭和芝麻,增添了香氣與脆感,口感十分豐富🥢 海鰻天婦羅海鰻天婦羅以紫蘇葉包裹,炸至金黃酥脆,外酥內嫩,帶有淡淡的草本香氣🥢 鮟鱇魚肝蒸熟的鮟鱇魚肝以其滑嫩的口感征服了我。這道菜不僅讓我驚豔,還讓我對鮟鱇魚有了全新的認識《壽司》🍣 愛媛縣的膠原鯛壽司,因為其特別的製作過程,骨膠原剁爛後餵養,讓魚肉更加鮮嫩,口感豐富🍣 北寄貝壽司新鮮貝肉口感細膩更富有層次感,甘甜而爽🍣 黑鯥魚壽司黑鯥魚 肥美帶甜、
包括:

🥢 海鮮茶碗蒸
🥢 生蠔
來自西雅圖的生蠔,肉質滑嫩,口感爽口,展現了海鮮的新鮮程度
🥢 流心斑馬瀨尿蝦
🥢 灸燒鰆魚
🥢 海鰻天婦羅
🥢 鮟鱇魚肝
壽司
🍣 北寄貝壽司
新鮮貝肉口感細膩更富有層次感,甘甜而爽
🍣 黑鯥魚壽司
黑鯥魚 肥美帶甜、油質重又無渣,具有突出的清新魚味
🍣 赤貝壽司
赤貝壽司更是大隻,口感彈牙,搭配酸甜的柑橘汁,讓人耳目一新
🍣 大拖羅壽司
大拖羅壽司的油脂豐富,入口即化
🍣 炙燒右口魚壽司
炙燒右口魚壽司則更是讓我驚艷,肉質滑溜,經炙燒後的油分更顯豐富
🥢 海膽飯
海膽飯,份量十足,味道鮮甜
🥢 拖羅蓉手卷
拖羅蓉手卷的材料也相當豐富,讓人感受到滿滿的誠意
🥢 雞蛋布甸
雞蛋布甸使用了蛋黃蛋和湖北蛋,入口滑嫩,十分清爽,師傅說製作過程需時90分鐘
🥢湯
🍧 豆腐雪糕
豆腐雪糕的清新口感作為結尾,讓整頓飯畫上了完美的句號。
總體而言,「榊原」的午市套餐以其高質的食材和精緻的烹調方式,給我帶來了一次難忘的美食體驗。每一道菜品都展現了廚師的用心與技藝,絕對值得再次光顧!
老土說句,人逢喜事精神爽!今年總算有個好消息值得celebrate,約了好友來這間頗新的日本餐廳食omakase! 要好好吃一頓稿賞一下自己😂 •難得的慶祝一晚,豪氣的點了最貴的dinner set😂 其實也只是貴少少🙈 螢狩 $1,480 有二十品菜式慢慢品嚐1. 第一道是膠原鯛魚 🐟賣相高級,味道偏清新淡雅,帶上青蔥的香氣。•2. 第二道菜: 豆腐麵 一見到豆腐就想起黑白廚神的豆腐挑戰賽😂 一入口有豆腐的香但不算有太濃的豆腐味道,問了師傅才知道原來加了少少小麥粉讓麵成型。3. 第三道是日本象拔蚌 新鮮的象拔蚌展現了日本海鮮的精華,肉質彈牙,鮮甜的味道令人驚喜。這道菜十分適合作為開胃菜。•4. 第四道: 美國西雅圖生蠔 🦪一入口就嚐到了大海的鮮味,西雅圖的蠔偏爽口,配上酸汁更提升鮮甜味。•5. 第五道: 富山小甜蝦壽司 🦐外表看十分吸引,一隻隻甜蝦閃爍著紅光的淡粉紅色,精緻的擺盤。吃下去口感帶清爽的甜味,每隻甜蝦都讓北海道有名的磯雪昆布醃過,配上頗黏口的飯粒,層次分明,好食!讓人忍不住想再來一塊!•6. 來到第六道的吞拿魚面頰肉 🐟熱辣辣來到面前,紫蘇葉的香氣和吞拿魚面頰肉的鮮美相

螢狩 $1,480 有二十品菜式慢慢品嚐

1. 第一道是膠原鯛魚 🐟
賣相高級,味道偏清新淡雅,帶上青蔥的香氣。
膠原鯛魚

2. 第二道菜: 豆腐麵
3. 第三道是日本象拔蚌
這道菜十分適合作為開胃菜。
豆腐麵  日本象拔蚌

4. 第四道: 美國西雅圖生蠔 🦪

美國西雅圖生蠔 🦪

5. 第五道: 富山小甜蝦壽司 🦐

富山小甜蝦壽司

6. 來到第六道的吞拿魚面頰肉 🐟
熱辣辣來到面前,紫蘇葉的香氣和吞拿魚面頰肉的鮮美相得益彰,吞拿魚面頰肉充滿彈性,肉層爽口,用火炙過的肉層帶香氣,再配上外層天婦羅般的脆口,帶來了一種清新而豐富的口感。

7. 第七道: 北寄貝壽司
師傅介紹這是半燒的北寄貝壽司,微微的燒烤香氣讓貝肉的鮮甜更加突出。
8. 毛蟹蟹肉 🦀
拆哂殼的蟹肉,再混合蟹膏,蟹膏的濃郁與蟹肉的鮮甜結合,口感滑順,令人垂涎。

吞拿魚面頰肉 +  北寄貝壽司  +  毛蟹蟹肉

9. 糖心瀨尿蝦 🦐
這碟的主角是斑馬瀨尿蝦,瀨尿蝦僅熟嘅狀態,未熟得哂,好滑溜口感似雞蛋,帶少少柚子香,蝦膏的甜美與肉質的彈牙相得益彰,搭配得恰到好處。

糖心瀨尿蝦

10. 小池魚 tataki
第一次聽這tataki的term,一查之下, 「たたき」是一門「半生不熟」的日本料理藝術。
保留了魚肉的鮮嫩,搭配獨特的醬汁,增添了層次和深度。
11. 4小時慢煮南非鮑魚
肉質鮮嫩,口感滑順,
配上醬汁的香氣,讓人感受到鮑魚的奢華。
12. 鮟鱇魚肝
十分有驚喜的一道菜!😍
這不是我第一次吃鮟鱇魚肝,
但這次吃的完全冇腥味,
質地如絲般滑順,口感似豆腐。
愈橙色就愈肥,肥和不肥的portion互作融合,值得一試!十分花心機的一道菜!
小池魚 tataki  +  鮟鱇魚肝

13. 雪花拖羅
雪花拖羅以其細膩的脂肪分布著稱,
口感豐富,入口即化,
入口完全感受到油脂溢出的震撼。
14. 吞拿魚
又時長知識的時間

這是腦天的部位,原來是吞拿魚頭頂的肉,
一條吞拿魚只得兩片!罕有~
口感軟滑,筋少而脂肪多,
魚味極濃!

15. 秋刀魚
這個季節的當造食物~
秋刀魚的鮮美令人感受到秋季的氣息。
雪花拖羅  +  吞拿魚  +  秋刀魚

16. 蔥拖羅海膽魚子飯
海膽鮮甜,配上魚子的鹹香和吞拿魚的鮮味,層次豐富!
蔥拖羅海膽魚子飯 😍

17. 子持香魚🐟
第一次吃這種魚,
子持香魚的肉質鮮美,搭配滿滿的魚卵,
帶來了獨特的口感和風味。
子持香魚

18. 魚湯

這碗魚湯湯頭鮮甜,魚肉的鮮香充分融入湯中,讓人感受到海洋的滋味。
19. 布甸蛋
布甸蛋口感滑順,甜度適中。
20. 綠茶布甸配十勝紅豆蓉煎
綠茶布甸的清香搭配十勝紅豆蓉,
口感柔和,完美結尾

魚湯  +  布甸蛋  +  綠茶布甸

環境舒服,師傅十分風趣,
邊上食物邊仔細介紹,
和朋友邊吃邊傾,好滿足。
Omakase來說這價錢和這食物質素,
性價比不錯!
希望好快又有更多的好消息,
再來這餐廳慶呀!🍾

As usual, menu for reference : )
膠原鯛魚
雪花拖羅  +  吞拿魚  +  秋刀魚
蔥拖羅海膽魚子飯 😍
子持香魚
魚湯  +  布甸蛋  +  綠茶布甸
天后Omakase 榊原🍣平日Lunch都full house‼️Lunch三個價位,蝉時雨【OMAKASE 16品】$668、木枯らし【寿司15貫 卷物】$538、名残り雪【寿司13貫】$438我哋揀左最貴蝉時雨16品,比起dinner抵食好多😍質素好好 性價比好高💯🔸茶碗蒸し一坐低先食蟹肉茶碗蒸,好鮮甜,又可以暖暖胃先😋刺身 寿司 和食 雲丹 卷物🔸北海道厚岸蠔真蠔肥大口感Creamy,配土佐醋啫喱,好開胃🤤呢個時候叫返支Sake就啱晒。要左支夏天必飲既三粒米 純米大吟釀🍶清爽又有果香👍🏻🔸斑馬瀨尿蝦師傅俾我哋睇斑馬瀨尿蝦真人🤣好大隻😳肉質好爽口,蝦膏個狀態仲要係流心🥹第一次食真係好難忘。🔸活北寄貝、活赤貝一次過食到兩款😙肉質爽口,味道鮮甜😋🔸鮟鱇魚魚肝口感好滑嫩,配上蘿蔔蓉、蔥、紫蘇葉,十分開胃!🔸炸紫蘇葉鰻魚炸得剛好,脆漿唔會好厚,做到外皮酥脆,入面軟嫩,半點油膩感都無!🔸深海池魚味道清甜,肉質比較爽口。🔸甘鯛 同頭先的深海池魚比都幾大分別,肉質淋啲,好軟綿綿👌🏻魚皮炙燒過,食落有魚油香。🔸尾長鯛 肉質細膩,加左柚子皮,味道更加清新!🔸北海道銀雪魚勁新鮮,油脂感較重的魚,好好食🥹

🔸茶碗蒸し
一坐低先食蟹肉茶碗蒸,好鮮甜,又可以暖暖胃先😋

刺身 寿司 和食 雲丹 卷物
🔸北海道厚岸蠔

🔸斑馬瀨尿蝦

🔸活北寄貝、活赤貝
一次過食到兩款😙肉質爽口,味道鮮甜😋

🔸鮟鱇魚魚肝
口感好滑嫩,配上蘿蔔蓉、蔥、紫蘇葉,十分開胃!

🔸炸紫蘇葉鰻魚

🔸深海池魚
味道清甜,肉質比較爽口。

🔸甘鯛

🔸尾長鯛
肉質細膩,加左柚子皮,味道更加清新!

🔸北海道銀雪魚
勁新鮮,油脂感較重的魚,好好食🥹

🔸拖羅
拖羅十分肥厚,質感柔軟,都係最愛食既魚之一😚

🔸右口魚魚邊
炙燒過既右口魚魚邊🔥將啲魚油逼晒出黎😍用紫菜包住食,有魚油既香又有炙燒既香味,好想encore🥹

🔸海膽飯
呢個set一定有海膽😚師傅俾海膽既份量勁大方,味道好鮮甜,仲有幾塊紫菜可以包住食😋大滿足💯

🔸蔥舌拿魚蓉手卷
最後蔥舌拿魚蓉手卷加左蘿蔔漬、天婦羅麵衣碎,口感、味道都好好😌

🔸味噌汁、玉子蛋、デザート
最後有味噌湯♨️自家製布甸蛋,蛋香味濃,又有少少Q彈的感覺👍🏻甜品係雪糕🍧

蝉時雨 【OMAKASE 16品】 $668

📍#榊原 (#天后美食)
#天后 電氣道54號亨環‧天后16樓
2024-10-28 211 views
🚩榊原晚市Menu十分簡單只需要諗食16定20品– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-服務非常到位|你會感覺到師傅係為你服務而唔係為一班人|趕進度咁食 (๑- ༥ -๑ )位置唔多|建議預早訂枱 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈瑩狩𝐇𝐨𝐭𝐚𝐫𝐮𝐠𝐚𝐫𝐢 20品 $𝟭𝟰𝟴𝟬依個價錢食齊20品|絕對會飽到扶牆走 而且食物質素同味道都好有驚喜ʚ •͈˽•͈ ིྀɞ ‎\前菜刺身/♡豆腐凍麵|豆腐佔9成 口感跟幼麵一樣爽彈♡右口魚薄切配酸汁啫喱|油脂感比左口魚更重♡北海道大溝貝|有質感厚度的脆♡夢追星生蠔|今年日本第二名 酸汁啫喱令層次更豐富♡班馬瀨尿蝦| 蝦膏呈溏心蛋黃狀♡鮟鱇魚肝|魚油味甘香而不腥♡赤身醬油漬|赤身山藥泥海膽 口感綿滑\壽司/♡象拔蚌|甜蝦|毛蟹壽司|布丁蛋♡大拖羅|秋刀魚|鹿兒島A5和牛魚生好大一塊師傅會因應食材配搭柚子皮|薑蓉|蟹膏其中毛蟹壽司最為滿足\和食/♡馬糞海膽拖羅|超大一碗 可以包到6/7份♡甘鯛|北海道狼魚前者用立鱗燒方式|外脆內軟後者微微灸燒|魚肉有彈性♡子持香魚子持意思為有魚籽|烤至外焦內嫩香魚每年只會盛產一個月(ㆁᴗㆁ✿︎)\魚湯/\甜品/
🚩榊原
晚市Menu十分簡單
只需要諗食16定20品– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-

服務非常到位|你會感覺到師傅係為你服務
而唔係為一班人|趕進度咁食 (๑- ༥ -๑ )
位置唔多|建議預早訂枱

前者用立鱗燒方式|外脆內軟
後者微微灸燒|魚肉有彈性
♡子持香魚
子持意思為有魚籽|烤至外焦內嫩
香魚每年只會盛產一個月(ㆁᴗㆁ✿︎)

\魚湯/

\甜品/

2024-10-25 163 views
最近睇左social media見到有好多人食呢間日本料理,所以就揀左呢間,訂左晚上7點坐sushi bar, 食omakase要坐吧台,因可以見到廚師即場為您準備食物同講解每一道菜,覺得好治癒。當晚有2款omakase套餐可選,分別係$1380套餐及$1080套餐,我見$1380套餐有咁多野食就揀左前者試試。深海池魚薄切色澤透亮好新鮮,口感爽彈。斑馬瀨尿蝦第一次試爆膏瀨尿蝦,大大隻新鮮斑馬瀨尿蝦,師傅控制到啲膏係半流心,勁滿足。吞拿魚赤身醬油漬醬油漬赤身口感好似beef tartare咁!好有咬口,肉嫩無腥,輕蘸醬油就夠提味。而傳統的做法就會將醬油漬赤身加上淮山蓉和海膽撈埋一齊食,淮山蓉有滑溜感。赤貝赤貝鎅開好似八爪魚咁!相對粒貝,赤貝質感較爽身,但同樣鮮甜。煮鮑魚相信一定用醬油煮了一段很長的時間,十分入味軟腍,鮑魚很有彈性。炸吞拿魚臉肉天婦羅用紫蘇葉包住吞拿魚臉肉嚟炸,魚油滿溢,味道有點兒像燒三文魚頭。鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝上面有少少香蔥,粒粒都肥美厚切,口感軟嫩香口,配上酸汁一齊食而且味道唔腥,送酒真係一流。拖羅拖羅完全冇根入口即溶,油膩分佈恰到好處。秋刀魚魚皮閃閃發光,肉質好腍好甜,

深海池魚薄切
色澤透亮好新鮮,口感爽彈。

斑馬瀨尿蝦

吞拿魚赤身醬油漬

赤貝

煮鮑魚

炸吞拿魚臉肉天婦羅

鮟鱇魚肝

拖羅
拖羅完全冇根入口即溶,油膩分佈恰到好處。

秋刀魚
魚皮閃閃發光,肉質好腍好甜,一啲腥味都無。

燒香魚
香魚幼魚加了粉紅色岩鹽,可成條魚食,肚有甘苦味。因為牠在河溪生活,是不能生食的魚,夏天才當做,魚一般吃草,所以肚甘苦味,相當特別。

拖羅海膽飯
食曬刺身壽司後,見到師傅拎出海膽,原來仲有拖羅海膽飯,大大份嘅海膽和拖羅蓉配小小飯。

總括而已,20道菜用上3個鐘呈上,過程一啲都唔覺,相當滿足、享受,無論食物、環境同服務都做得好好,好大滿足。
2024-10-13
Type of Meal
Dinner
2024-10-18 328 views
位於天后亨環的鮨店「榊原」是銅鑼灣區內一家數一數二高質的廚師發辦專門店,時令食材大部份日本直送,每次都一定有唔同驚喜,另外就係價錢非常抵食,好似我今日黎品午市的Omakase 都只係 $ 680 可以食16品,而且質素和份量完全可媲美晚餐🫶⛩️蟬時雨Semishigure $ 628【OMAKASE 16品】刺身4款、和食、寿司6貫、雲丹、卷物✨茶碗蒸|非常滑溜而且內有鮮魚食材,增添蛋香和鮮味✨斑馬瀨尿蝦|長如手臂般的巨型瀨尿蝦!蝦肉爽甜美味,八分熟的效果,蝦身更帶有橙紅色的流心蝦膏,超級鮮味✨北海道真蠔 |口感Creamy好味濃郁✨小池魚他他|切粒配上香蔥,魚味超級濃郁✨蒸鮟鱇魚肝|口感滑嫩細滑、入口即化✨白燒鰻魚 |味道清新而且魚肉彈牙,配合紫蘇葉、柚子胡椒和海鹽,這樣的做法好美味🍣魴鮄|魚肉煙韌有彈性🍣秋刀|時令的季節,魚味濃郁鮮甜🍣新鮮活赤背|就是鮮味和彈牙🍣北海道新鮮銀鱈魚|經炙燒呈半熟效果,魚油超級豐富,加上最佳拍檔燒汁,非常惹味🍣大拖羅|脂肪分佈好像雪花般,天然魚油脂的甘香,入口即溶🍣燒右口魚魚邊|燒完之後接近漏油嘅狀況,魚油滿滿,超級肥美🍣馬糞海膽飯|海膽質素好高質,入口

⛩️蟬時雨Semishigure $ 628
【OMAKASE 16品】
刺身4款、和食、寿司6貫、雲丹、卷物

✨茶碗蒸|非常滑溜而且內有鮮魚食材,增添蛋香和鮮味

✨斑馬瀨尿蝦|長如手臂般的巨型瀨尿蝦!

✨北海道真蠔 |口感Creamy好味濃郁

✨小池魚他他|切粒配上香蔥,魚味超級濃郁
✨蒸鮟鱇魚肝|口感滑嫩細滑、入口即化

🍣魴鮄|魚肉煙韌有彈性
🍣秋刀|時令的季節,魚味濃郁鮮甜
🍣新鮮活赤背|就是鮮味和彈牙
🍣大拖羅|脂肪分佈好像雪花般,天然魚油脂的甘香,入口即溶

🍣燒右口魚魚邊|燒完之後接近漏油嘅狀況,魚油滿滿,超級肥美

🍣馬糞海膽飯|海膽質素好高質,入口甘香油Creamy ,伴上紫菜,極之美味

🍣 蔥拖羅手卷|油脂豐富,香脆紫菜包住吞拿魚蓉亦差不多滲出魚油,配合天婦羅碎增添口感,加埋赤醋飯真係好味得難以形容

✨布甸蛋|蛋味香濃,口感像布甸般微微香甜

✨麵豉湯|食飽壽司之後飲返一碗熱辣辣又香濃嘅麵豉湯,暖胃又飽肚

✨雪糕|自家製焦糖香蕉味雪糕,香蕉味特濃,而且唔太甜,意想不到咁好食

• 馬糞海膽飯
2024-10-15 316 views
今日同朋友去天后行街,因大家都未食晏,所以決定揾日本野食下。我諗起附近有間日本料理,它的午市套餐幾抵食,位置又啱啱在我哋行街附近(維園),好方便。「榊原」採用傳統和風簡約設計,柔和色調配以半開放式的座位設計,充滿日本風味。而且,座位大約十二個,有兩間細房,每間容納四個,環境舒適且較清靜,廳全部都係吧枱,可以近距離欣賞師傅為我哋準備的食物,又可與師傅互動暢聊,氛圍感極佳。首先師傅會問下你有無咩唔食?從而再精選菜單,揀你喜歡而當造嘅食材。師傅好有心思,用不同嘅烹調方法,將食材鮮味帶出,製造驚喜,不單調。開始由暖和的茶碗蒸展開序幕,豐富的海鮮,在嫩滑的水蛋面層,通透水凝脂上,更顯現立體感。鮟鱇魚肝配酸汁、蘿蔔蓉和葱花,做法與一般坊間的不一樣,超滑嫩,想再多食幾個。鱈魚白子下面係昆布,醋汁,味道口感有啲似蟹膏,質感較濃稠,食到後尾有啲回甘。秋刀魚,最適合秋天食用,此刻魚肉最油潤豐厚,濃郁的魚香與大廚調配豉油交疊融合,很感受到一份難忘的好味道!吞拿魚腩,呢個真係不得不提,好好味,絕對入口即溶,口感大愛。海膽飯,分量好足夠海膽新鮮鮮甜又creamy配埋紫菜和飯一起吃非常滿足。拖羅魚碎手捲,肥美嘅拖

鱈魚白子

拖羅魚碎手捲,肥美嘅拖羅魚碎配埋脆脆天婦羅碎,好脆口又惹味。

最後則以雪糕作結尾,多謝師傅悉心料理那麼高質素的食材,我們過了幸福無比的午膳。

2024-10-12
Type of Meal
Lunch
2024-10-09 377 views
這次壽司之旅真是令人難以忘懷。從足料的茶碗蒸開始,這頓飯就已經奠定了高水準。然後,是獨特的漬物,除了一般的酸薑外,還有牛蒡、千本漬、蒜頭和茄子,風味獨特。斑馬瀨尿蝦鮮味十足,多膏的啫喱狀更是添上了豐富的口感。石鯛魚刺身配上酸汁啫喱,完美提升了魚的鮮味而不掩蓋其本身的美味。北海道生蠔,新鮮且creamy,是一大亮點。春魚搭配炸蒜,入口即有鹹香,之後是魚的鮮甜,味道層次豐富。希魚和舞茸菇天婦羅,師傅建議加鹽而不沾天婦羅汁,炸皮薄脆,內部保持多汁,舞茸菇特別爽口。北寄貝的爽脆口感和深海池魚的彈牙肉質,讓人驚喜不已。劍魚腩配炸蒜,肉質厚實,風味十足。黑鯥魚燒過後,魚油的香味尤為突出。大拖羅刀工精細,右口魚入口即溶,加上芝麻香,更是美味無比。最終,我們來到北海道馬糞海膽,有兩款,一隻creamy如同雪糕般,一隻海膽味濃郁,兩隻都好新鮮冇苦味。香蔥toro手卷中,紫菜新鮮脆口,即使拍照後品嚐,依然保持脆度。甜點是湖北蛋和蘭王蛋製作的玉子布甸,蛋味濃郁,中間略帶流心質地。最後的提子布冧雪糕,酒味香但不苦澀,提子的甜味覆蓋了酒的苦澀,完美收尾。整體來說,這次的壽司體驗,不僅讓味蕾大開,更能感受到日式料

整體來說,這次的壽司體驗,不僅讓味蕾大開,更能感受到日式料理的精湛工藝。每一道菜都充滿驚喜,值得一試。🍣