2018-07-15
入到餐廳嗌咗個辛辣韓式薯仔拉麵配叉燒,加埋厚多士及炒蛋,仲有蒲燒鰻魚飯。薯仔拉麵係早餐嘅其中一款,特色在於拉麵嘅質地,麵質幼滑,而且有彈牙的感覺,咬落去嘅時候唔會淋pat pat。叉燒亦都係值得讚賞,店主話畀我哋聽啲叉燒都係每日新鮮製造,而且由於健康關係唔會淋紅色嘅色素上去,但係叉燒雖然色澤無比一般嗰啲咁鮮艷,咬落去嘅時候非常鮮嫩,肉汁充滿口腔,而且叉燒分量都唔少。早餐包埋嘅亦都有厚多士同炒蛋,店主話畀我哋聽炒蛋係用日本靚蛋,所以從圖中見到炒蛋嘅顏色非常深橙色。接下來就介紹蒲燒鰻魚飯。首先講咗個醬汁,蒲燒鰻魚汁唔會過鹹,而且濃道適中,唔會好稀。鰻魚分量算多,有四份三隻手掌咁大,鰻魚肉質鮮嫩,咬落去嘅時候亦都好彈牙,特別係鰻魚皮,明顯食得出好重膠質。除咗鰻魚之外,飯底本身亦都值得讚賞。店主話畀我哋聽 白飯唔係用電飯煲蒸,而係量度白的比例之後放落焗爐蒸,所以米飯軟硬度適中。總括而言,兩個餐都冇咩特出之處但每樣嘢都做得好足,食得出啖啖都係心機菜,如果如果大家經過天后又諗唔到食啲咩嘅不妨呢啲間試下。