2024-12-27
難得喺太古搵到一間超抵食嘅日式料理餐廳,百幾蚊就可以食松葉蟹,一人前鍋物都係一百蚊左右就搞得掂,絕對係糧尾恩物!‣ 松葉蟹土鍋飯 $108米飯相當之軟熟可口,即場煮十幾分鐘,每一啖飯都充滿住蟹嘅鮮味。賣相都超級精緻,再加上旁邊嘅蟹味噌同三文魚籽,直程將成個飯嘅鮮味提升去另一個層次,忍唔住將啲飯焦都食埋,呢個價位絕對冇得輸。‣ 雙滿足鍋物 $96識食一定食牛五花同豬五花,肉嘅份量都唔少,食完一個都夠你捧住個肚走。我自己就嗌咗胡麻醬配烏冬,係一個食落好舒服嘅組合,而烏冬本身都好有咬口好滑溜,選擇困難嘅話嗌呢一款就啱晒。‣ 天婦羅5點 $48天婦羅唔會好油膩,南瓜炸完之後更加食到本身嘅甜,而茄子亦都炸得好軟稔,入口綿滑。絕對不得不提就係虎蝦同帆立貝,兩者依然保留到彈牙爽口嘅口感,值得一試。‣ 半熟蛋 $10每次見到半熟蛋天婦羅都忍唔住叫,因為覺得炸完仲保留到半熟嘅狀態真係相當之吸引。咬落去見住啲蛋黃慢慢流出嚟,十蚊一隻好抵食。‣ 帆立貝茶碗蒸 +$15蛋嘅質感好滑溜,真係入口就化咗。搭配帆立貝,簡直係完美嘅組合。‣ 期間限定甜品 +$12最後叫返一個慕絲,酸酸甜甜好解膩。
‣ 松葉蟹土鍋飯 $108
‣ 雙滿足鍋物 $96
‣ 天婦羅5點 $48
‣ 半熟蛋 $10
‣ 帆立貝茶碗蒸 +$15
‣ 期間限定甜品 +$12
最後叫返一個慕絲,酸酸甜甜好解膩。