2015-05-15
晚餐諗唔到食乜好,經過明輝,見到晚餐都抵食,有湯有茶有白飯,入去點咗兩個晚餐,漁香茄子火腩煲同西蘭花炒牛肉。首先上枱係漁香茄子火腩煲,侍應阿姐知我叫咗兩個晚餐,一次過上晒兩個白飯,真貼心;火腩同漁香茄子汁好鹹好鹹,茄子汁撈飯都覺得鹹,廚師似乎手重咗,好彩茄子冇事,軟硬適中,兩個人就咁搶食晒尐茄子食,火腩就要逐件放入杯茶度洗過至食得,平時我好少咁做;洗碗阿姐今次真係多得我唔少。西蘭花炒牛肉都唔掂,牛肉冇乜味就預咗喇,但西蘭花仲差,有少少似牛油味,有少少似。。。。,味道好複雜,唉﹗我都唔識得形容,總之係「奇」味無窮,可能尐西蘭花放入雪櫃度太耐,吸收咗雪櫃其他食材嘅味道啦﹗結果成碟喺番度,我自己都覺得好浪費。呢間餐廳我幇襯過幾次,一向都幾OK架,唔知點解今次咁失去手勢。