2024-01-18 3344 views
先來個總結:最多值$600 既菜式及廚藝,我俾左$1300 /位一行13人以期待的心情去東煮友喜,食到中段我問席上的朋友會否再幫襯,13人一致說 : 不了,大家都覺得物非所值,中伏了!我們都是被《要book到2026年》這句話帶動了要去東煮友喜的念頭。正常打電話去book枱,說要等2年,然後拜托朋友訂房,3星期就有位了,只能說店家用了非常聰明的marketing strategy,捉到客人的心理- 越難得到越想要! 當晚菜單:(芥末麻香花膠 )入吾到味,浪費左啲花膠(冰鎮南非鮑魚)幾好食,用椒麻入味,有新鮮感(桂花火方鍋巴)失敗之作,火方吾香,個汁死甜,最過份係店家竟然用米通扮鍋巴(哈蜜瓜爵士湯 )我以為自己飲緊糖水,其實燉/煲湯吾可以用太甜太熟既生果,否則個湯會太甜,這是基本常識吧!坐我隔離嗰個飲左2啖就飲吾到落去(賽螃蟹粉法飽)只適合用來打卡的菜式,店家話用左24隻蟹及5種蟹煮成,但完全食吾到應有既蟹黃蟹膏香味,亦食吾到蟹既鮮味。蟹粉本來就係濃味菜,配淨麵或白飯係最夾,店家提供蒜容包,搶晒蟹粉既味,吾好食,隨便一間上海菜館既蟹粉都好食過佢(咸梅蒸鮮馬友)普通蒸魚,不過不失(味菜蟶子

當晚菜單:

(芥末麻香花膠 )入吾到味,浪費左啲花膠

(冰鎮南非鮑魚)幾好食,用椒麻入味,有新鮮感

(咸梅蒸鮮馬友)普通蒸魚,不過不失

(味菜蟶子煎米)炒蟶子冇鍋氣,米粉吾係煎出來,煎米應係2面脆中間帶煙韌,佢呢個係炸出來,又脆又硬,好明顯炸比煎快好多,吾需要咁多心機

(上湯有機菜遠)正常
(老陳皮紅豆沙)正常