2022-04-09 1039 views
應該講我係翠華擁擁躉,咁多年一直幫襯中環嗰間,時不時都會去,因為距離屋企公司都近,而且覺得佢啲嘢全部都幾好味!現在港島剩返銅鑼灣一間,唔就腳少咗幫襯,但時不時都會掛住佢嘅魚旦河,冬蔭功豬軟骨片頭米和咖喱牛腩飯!嗰日銅鑼灣行街就去食我掛住嘅魚旦河,被告知河粉賣晒轉左米粉,端上來已經出事,嗰個碗點解變咗樣了?一邊高一邊低,(之前都係一高一低,不過落差冇大得咁誇張),碗嘅變化造成容量明顯少咗,米粉得幾柱,片頭幾厚係好味嘅,魚旦都唔似以前比較軟身,變咗好彈牙好有咬勁嘅,味道都唔錯嘅,不過以米粉嘅量作為午餐,女仔都唔會飽,以前一定唔係咁少!跟住再外賣兩份咖喱牛腩飯返屋企作晚餐,夜晚叮熱發現牛肉少到兩份加埋得四舊,牛筋一條都冇,其餘全部薯仔湊數,咖哩味道冇變,但內容已經差得多了!都幾失望,香港本土一間好味嘅港式茶餐廳,現在可能受到經濟大環境嘅影響,退步咗咁多