2023-09-25 503 views
翠華餐廳通常星期日去食佢哋嘅醒神早餐,因為貪快,但係今次就體驗差少少,啲員工好似無視我一樣,我反覆詢問的炒蛋、豬仔飽,做乜禁耐都未出菜,仲搞到我哋遲到!😂🤣不過算啦!佢哋早餐都有好多選擇嘅,有歐陸早餐,張相就影到條魚柳好大條,未食過就唔知係真定假!不過佢哋啲質素好似退步,尤其佢個豬仔包越嚟越細個,我其實細細個都已經食佢哋,喺銅鑼灣總統戲院嗰邊嗰間,而家搬咗過嚟,我都仲嚟食,其實係有一份感情喺入邊,所以其實貴唔緊要,最緊要有競爭能力,食物質素要改善,員工的態度又係唔係好好,而家好多餐廳質素都好高又平!希望改善一下🐱👌我哋食左哥🐱雪菜肉絲米、朱仔 、熱檸水妹🐱鮑腿絲湯通粉、炒蛋、朱仔和熱奶茶我🐱鮑腿絲湯通粉、炒蛋、豬仔和熱檸水餐配咖啡或茶/凍飲要加$3/特飲加$15
翠華餐廳
我哋食左
哥🐱雪菜肉絲米、朱仔 、熱檸水
妹🐱鮑腿絲湯通粉、炒蛋、朱仔和熱奶茶
我🐱鮑腿絲湯通粉、炒蛋、豬仔和熱檸水
餐配咖啡或茶/凍飲要加$3/特飲加$15
2023-09-24
Type of Meal
Breakfast
我與兒子剛進入店,有員工問我幾多位時,突然之間失去平衡,差點兒滑到在地,原來正踏在有一大攤醬汁的地上,幸好我及時企到起身,但是兩鞋子已經滿了醬油,我問在旁的侍應有沒有乾濕紙巾,她都沒有給,反而著意我去回近門排隊等位。我一面狼狽地去了。我哋去到有三個外籍客人剛入來,侍應叫我們跟著他們排隊,態度-般。我感到非常失望,因為我差唔多滑到,已經嚇到魂飛魄散,定過神來又沒有理,感覺很無奈。希望下次遇上同樣事情發生,員工有禮貌地回應,並時刻保持地面乾淨,免客人滑到,產生危險。好在沒有弄傷,感恩!

好在沒有弄傷,感恩!
2023-04-09 842 views
服务态度非常差,询问座位安排无人应答,自行落座后被驱赶至餐厅角落。点菜后近二十分钟没有上菜,拦住一位服务员询问,被直接无视,不耐烦的从身边路过,后经反复询问才上菜体验感非常差
体验感非常差
2023-04-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-04-01 594 views
香港翠華麻辣豬軟骨米線是一道傳統的湖南小吃,現在已成為香港的美食代表之一。這道菜色以辣味香辣而著名,加上軟嫩的豬軟骨和彈牙的米線,絕對是一道讓人回味無窮的美食。翠華麻辣豬軟骨米線的湯汁濃郁,口感豐富,辣味十足,卻不會刺激口腔,讓人能夠享受到辣味的同時,不會讓人感到不適。豬軟骨為主要的配料,口感軟嫩,入口即化,與米線的口感相輔相成,讓整道菜色更加美味。除了豬軟骨和米線,翠華麻辣豬軟骨米線還配有豆芽、蔥花和香菜等配料,讓整道菜色更加豐富多樣。這些配料不僅能提升菜色的口感,還能增加菜色的營養價值。總的來說,翠華麻辣豬軟骨米線是一道美味而又營養豐富的湖南小吃,絕對值得一試。如果你喜歡辣味和濃郁的湯汁,這道菜色絕對能夠滿足你的味蕾,讓你回味無窮。

2022-12-26 886 views
為咗翠華要我第一篇寫食評本身諗住食午餐鐵板餐,結果侍應同我講係用碟上問我O唔OK。梗係唔ok啦,我要食鐵板餐呀嘛!唔係用鐵板上仲學咩人叫鐵板餐。咁就轉食口水雞同埋白汁蘑菇煙肉煎龍脷柳扁意粉,叫咗紅,白湯各一,凍檸茶及凍奶茶走甜第一眼睇個白湯同紅湯個樣都正正常常,點知飲落就知龍與鳳!白湯杰過意粉汁,紅湯飲落質地似例湯,完全冇紅湯應有嘅味道同質地。 白湯飲落去極重麵粉質地,好似將忌廉湯同麵粉一比一咁樣煮落去,嘗試將佢擺落意粉,當意粉汁用,仲好用過佢原先個意粉汁,條條意粉都可以掛起啲湯!本身叫咗一個奶茶走甜,點知嚟到杯野勁甜,咁就叫個侍應姐姐嚟換。同佢講明本身叫咗走甜,但杯野仲係甜嘅,佢拋下一句:咁麻煩,就轉身換過一杯俾我。換返上嚟之後就叫我即場飲一啖睇吓仲有冇走甜,又同我講:我哋好唔得閒㗎,唔好一陣又話唔啱。 其實你哋唔做錯,咪唔使咁麻煩囉!飲晒碗湯,仲見到啲湯可以掛碗,從未見過啲咁杰身嘅湯我以後都唔會再嚟呢一間餐廳食飯,為免受氣,又要食好難食嘅嘢
為咗翠華要我第一篇寫食評

飲晒碗湯,仲見到啲湯可以掛碗,從未見過啲咁杰身嘅湯

我以後都唔會再嚟呢一間餐廳食飯,為免受氣,又要食好難食嘅嘢
2022-12-19 498 views
好耐冇去過翠華,我諗都有幾年,之前去翠華奶油豬,豬軟骨米線,今日去完工展會,見到糖街嗰間,翠華就諗住再去試吓,都係照舊嗌咗奶油豬、瑞士汁雞翼同埋豬軟骨米線。點知見到隔籬枱有個鐵板牛柳,咋咋聲,引到我忍唔住都要嗌一份試吓!估唔到原來佢嘅鐵板牛柳餐,有驚喜喎,價錢就正常啦,唔係特別平又唔係特別貴$108 (+$15跟餐有嘢飲,有迷你豬仔包)佢嘅牛柳鬆軟,有牛味,要讚吓佢嘅就係冇乜根,全件牛柳都可以食晒,薯菜,佢就係唔係用薯條嘅係薯角👍然之後我飲咗杯蛋白杏仁茶,唔係平時攞杏霜沖嗰啲杏仁茶,我飲得出真係用杏仁磨碎嘅再加蛋白,真係好好飲,下次嚟一定要飲。

2022-12-18
$80 (Lunch)
2022-10-15 565 views
好耐冇食翠華的早餐,但係附近都冇乜選擇,所以都照叫外賣,早餐加咗價,貪就腳,就鮑魚絲火腿通粉。我都冇諗過外賣原來要另外加$3,不過都趕時間時間就算了。呢個鮑魚絲火腿通粉,以前都經常食。返到公司打開,通粉份量少,豬仔包細個,凍咖啡淡,呢個價錢俾啲咁嘅質素,一定唔會再有下一次,仲要個外賣另外再加多$3,總共盛惠$45,怪得知成間鋪都冇乜客。講真好多地方嘅茶餐廳質素都已經好好,翠華仲不停咁退步,食物質素已經唔係特別好,貴都唔緊要,麻煩俾返少少質素。
TakeAway
2022-04-09 1039 views
應該講我係翠華擁擁躉,咁多年一直幫襯中環嗰間,時不時都會去,因為距離屋企公司都近,而且覺得佢啲嘢全部都幾好味!現在港島剩返銅鑼灣一間,唔就腳少咗幫襯,但時不時都會掛住佢嘅魚旦河,冬蔭功豬軟骨片頭米和咖喱牛腩飯!嗰日銅鑼灣行街就去食我掛住嘅魚旦河,被告知河粉賣晒轉左米粉,端上來已經出事,嗰個碗點解變咗樣了?一邊高一邊低,(之前都係一高一低,不過落差冇大得咁誇張),碗嘅變化造成容量明顯少咗,米粉得幾柱,片頭幾厚係好味嘅,魚旦都唔似以前比較軟身,變咗好彈牙好有咬勁嘅,味道都唔錯嘅,不過以米粉嘅量作為午餐,女仔都唔會飽,以前一定唔係咁少!跟住再外賣兩份咖喱牛腩飯返屋企作晚餐,夜晚叮熱發現牛肉少到兩份加埋得四舊,牛筋一條都冇,其餘全部薯仔湊數,咖哩味道冇變,但內容已經差得多了!都幾失望,香港本土一間好味嘅港式茶餐廳,現在可能受到經濟大環境嘅影響,退步咗咁多
2021-10-17 1332 views
星期日早上10:30到銅鑼灣,路過見到翠華餐廳,諗應該都唔差,便入去食早餐,不用等位。環境也是如其他分店,我們叫了火腿通粉雙旦及沙爹牛麵炒蛋,賣相好差,D抄蛋直情出水,現在大XX及美X快餐店特價早餐$30以下仲好D,呢度成$37,其實如果食物質素味道不差也算合理,我試過其他分店也覺不錯架,但此分店也是首次幫襯,可惜因趕時間賣相不好就沒有興趣拍照😒。幸好飲品也如其他分店,熱奶茶不錯,都夠滑,淡奶不多。服務一般。
2021-10-17
$37 (Breakfast)
#breakfastforlunch, #cheapest, #causewaybay, #茶餐廳can't eat in the car but very hungry, do he to make a fast meal in this early morning 7am... waited so long that I almost need to cancel it.the environment is nice, visually clean, and not crowded at the time I visited

iced coffee milk tea, no syrup and less milk
scramble eggs with bun
satay beef instant noodles
2021-06-01
$40 (Breakfast)
scramble eggs with bun
satay beef instant noodles
2021-05-29 736 views
阿媽鍾意食佢嘅咖喱牛腩飯,所以去咗呢間翠華買。其實每次嚟到個印象都唔好。會見到啲客鬧櫃枱。服務態度好似好差。今次我也要投訴佢嘅白飯。食落去有一個波子型狀嘅飯應該係隔夜飯?食落去係硬,又唔係唔熟,又唔係飯蕉。所以打電話去比意見。個聽電話嘅就話啲飯係蒸。我梗係知啲飯係蒸,唔通係叮咩⋯⋯下次可能只買咖喱餸,唔買佢啲飯。My mom likes their curry beef brisket that I came to get for her. However everytime I came here I don’t have a good impression. Either customers are upset or giving shit to the cashier.This time I would like to complain about their rice. It felt like you are eating a marble of hard rice or the rice should be overnight. It doesn’t taste li

個聽電話嘅就話啲飯係蒸。我梗係知啲飯係蒸,唔通係叮咩⋯⋯

下次可能只買咖喱餸,唔買佢啲飯。

This time I would like to complain about their rice. It felt like you are eating a marble of hard rice or the rice should be overnight. It doesn’t taste like uncooked rice at all.

So I called back the cashier and tell her the problem. She only told me the rice is steamed and not able to apologize or saying they will improve. I guess this lady has attitude issue that pissed off the customers I witnessed before.

Maybe I should just get the curry next time but not their rice.
咖哩牛腩飯
TakeAway
2021-04-28 635 views
點了米線,吃一半後發現有小蟑螂在湯中,告知員工,他們卻一副愛理不理態度,大聲同佢地再講,佢地先過來收到米線,態度差劣!相信同一湯底的米線好大機會都係受到曱甴仔嘅污染。衛生令人擔心,過後亦感到不適,建議大家去食前三思!
點了米線,吃一半後發現有小蟑螂在湯中
2021-03-06 666 views
晚市經過呢間翠華,望入去好似裝修幾靚,同埋好耐冇幫襯呢個字號,就入去試吓。大型木枱對角間開,枱面幾濶,裝修得幾靚。D阿姐好親切有禮⋯⋯不過,我哋唔係入嚟食裝修同service㗎噃!叫左兩個晚餐,一個粒粒豚肉跟薯菜,一個黑椒牛扒跟意粉。先上羅宋湯,非常油同非常辣,應該係辣椒油落重手左。問題係,點解煲羅宋湯會落咁多辣椒油嘅?!個餐包就白白長長,熱熱地加牛油幾好食。主角出場!什麼粒粒豚肉?根本係炸肥豬扒碎上!炸得非常油,同埋切哂D肥豬肉,已經所剩無幾⋯⋯薯蓉同椰菜花幾好食,不過呢啲好難唔好食啩!黑椒牛扒意粉算比較正常,不過牛扒好多筋,又係要切走部分先至食到⋯⋯意粉就軟硬適中。至於凍檸茶⋯⋯咪凍檸茶囉!食完兩個餐,結論係用左176蚊去食配菜。
叫左兩個晚餐,一個粒粒豚肉跟薯菜,一個黑椒牛扒跟意粉。
個餐包就白白長長,熱熱地加牛油幾好食。
至於凍檸茶⋯⋯咪凍檸茶囉!
食完兩個餐,結論係用左176蚊去食配菜。
2020-12-13 764 views
疫情關係,所有餐廳通通六點閂門,唯有外賣自取啦睇完某外賣app之後,雖然全單九折,但係都仲係好貴,因為依’D’外賣app本身個定價已經貴過餐廳個餐牌價錢所以就直接打電話去翠華問吓啦,點知都係全單九折,過$100仲全單七折反正係咪都要自取,咁即係唔使經’D’外賣app叫餐啦,咁就直接經間餐廳叫外賣咖喱牛腩飯,沙嗲牛肉炒河承惠 $102,即刻打咗個突😂😂仲要翠華嘅咖喱一向係信心保證個女收銀員又好好態度,係咁同我傾偈讚👍🏻

疫情關係,所有餐廳通通六點閂門,唯有外賣自取啦
咖喱牛腩飯,沙嗲牛肉炒河
承惠 $102,即刻打咗個突😂😂

仲要翠華嘅咖喱一向係信心保證
個女收銀員又好好態度,係咁同我傾偈
讚👍🏻

2020-12-13
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
  • 咖喱牛腩飯
2020-12-13 414 views
嗰日一啲都唔肚餓,但口好痕好想食下午茶,於是乎一落車就衝咗去糖街嗰間翠華,諗住可以坐得舒舒服服咁嘆吓 ( ´▽` )ノ點知原來翠華下午茶得好少選擇㗎咋 ~ 四款。一心諗住去食西多士嘅我,結果就喺嗰四款裏面,揀咗要炸雞鎚配薯條加紅豆冰($40)!其實我冇究竟有冇得單叫西多士,只係當時嘅我俾杯紅豆冰吸引住,就係咁落咗搭 ╮( ̄▽ ̄"")╭睇相你就知道,杯紅豆冰有幾吸引我,一早比我飲咗一半 ( ̄∇ ̄)啲炸雞同薯條就普普通通,因為唔係熱㗎,只係暖暖地(扣分),但份量都OK多嘅,可惜嗰日我唔係肚餓🤭呢間野下午茶應該冇下次,但可以繼續去幫襯佢嘅早餐。
嗰日一啲都唔肚餓,但口好痕好想食下午茶

點知原來翠華下午茶得好少選擇㗎咋 ~ 四款。

炸雞拼薯條

呢間野下午茶應該冇下次,但可以繼續去幫襯佢嘅早餐。