2024-12-11 0 views
星期日,我同我先生早上11點鐘,啱啱餐館一開門,就到來準備飲茶。當時餐館好靜,得幾枱有人坐。令人意想不到嘅係,我哋被安排坐喺旁邊有個用嚟放廚餘嘅大垃圾桶旁邊。喺咁嘅環境食嘢,真係好唔舒服又唔衛生。當我同侍應講可唔可以換枱時,佢話所有枱都已經訂晒,仲話茶都開咗,問我點解唔鍾意呢張枱。我覺得好無奈,就反問佢點解唔乾脆安排我哋喺廚房入面坐算啦。我提到我寧願去國穗軒(7樓),嗰度點心同服務都唔錯,雖然要等大約三十分鐘。最後,侍應幫我哋換咗去窗邊一張細枱,但嗰陣我已經一肚氣。可能因為咁,食物都冇咗預期中咁好食。叉燒只係一般,咬落去偏韌,冇咗今年年頭餐館未搬之前,嗰種入口溶化滋味。我懷疑嗰啲叉燒會唔會係太早來而比我哋前一晚整嘅?又,我哋食飽準備走嘅時,啲枱都未滿晒。Obviously, 嗰張廚餘枱是不需要比我哋。作為一個香港土生土長嘅美國華人,專登嚟香港重溫童年快樂回憶,順便享受正宗嘅中菜,呢次嘅用餐體驗真係令我非失望。我希望餐廳嘅老闆可以投資培訓員工,改善服務態度,對顧客多啲尊重。一啲禮貌同細心可以幫助營造更難忘嘅用餐體驗。

2024-12-08
$200 (Lunch)