2024-02-19
原來喺銅鑼彎有間小小既拉麵店,連續四年獲得米芝蓮推介,連奇洛李維斯🧔🏻都曾經幫襯過😳 🇯🇵餐廳係日本人開辦,其媽媽和婆婆更加創立咗香港第一間嘅拉麵店,話佢係拉麵世家都不為過🐷秘製既豬骨湯味道濃郁但又保持到湯體夠清,唔會過份膩口,豬骨更加係足料熬足16小時🥹🍜雞白湯羅勒青醬拉麵 $98原本想試豬骨湯,但見到有青醬雞白湯既西日fushion就忍唔住試下,好驚喜🥹意大利羅勒同巴馬臣芝士融合得好好,雞白湯濃郁得來又有浸清新嘅herbal 香+芝士嘅少少鹹香🥹 第一啖已經令人好滿意,食到最後都唔覺得膩口🥰 咁高質都係$100有找,下次去一定會再encore 另外半熟蛋都有種淡淡香氣,後來先知師傅會用叉燒濃汁將蛋浸煮,令佢軟熟得來又有陣香氣,心思十足加咗$10 竹筍,成碗上好重手🤣🍜名古屋辛味沾麵 熱 $99.00極粗麵、特製豬肉碎辛味汁、叉燒、芽菜、韮菜、日本熟蛋特製麵條有唔同嘅硬度選擇,而且係每日新鮮自家製,好彈牙叉燒嫩滑而且有淡淡醬油香沾麵嘅碎豬肉汁都幾辣,對於平時食清湯嘅我嚟講,要飲多幾啖水平衡吓,同樣唔食得辣嘅朋友最好試其他款🍚迷你叉燒黑松露飯 $68香香的,叉燒肥瘦適中,燒得脆香加埋
🍜雞白湯羅勒青醬拉麵 $98
加咗$10 竹筍,成碗上好重手🤣
🍜名古屋辛味沾麵 熱 $99.00
極粗麵、特製豬肉碎辛味汁、叉燒、芽菜、韮菜、日本熟蛋
特製麵條有唔同嘅硬度選擇,而且係每日新鮮自家製,好彈牙
叉燒嫩滑而且有淡淡醬油香
🍚迷你叉燒黑松露飯 $68
香香的,叉燒肥瘦適中,燒得脆香
加埋黑松露層次更豐富,如果人數唔多唔會share食,都係建議一人一款拉麵
蔥花牛舌 $70.00
雞皮 $48.00
兩款小食都唔錯,牛舌唔係厚切,但係嫩滑同埋燒得香🥰
餐廳得10幾個位,最好係坐吧枱,可以見到師傅即席預備拉麵,有得睇有得食😋 更加係實實在在地感受到每碗拉麵背後既心機同師傅滿滿既誠意