2020-12-10 883 views
2020年12月3日 星期四天氣開始轉涼,終於開始感受到冬天嘅蒞臨,胃口都開始增大,成日都想食暖粒粒嘅食物,今晚就同老婆去到銅鑼灣嘅一間居酒屋入去嘅時候店員為我哋進行全新消毒,用咗一部噴霧機,感覺好專業,令到我哋即時好放心入到去發現餐廳已經裝修得好有聖誕氣氛,而且好光猛,座位之間都分隔得好開,防疫意識做得好足,最特別係餐廳仲有提供露天位置,可以望到銅鑼灣嘅夜景添由於預先訂左位,所以一去到店員已經為我哋安排左位置,但無諗到餐牌上會寫左我個名,感覺好貼心餐牌裡面寫低左食物既中、英、日文,方便唔同國籍既人士,而且餐牌既插圖都好有心思,似係每位員工既卡通圖案我地張枱旁邊仲寫有本日精選,就咁睇落去九款食物都好似好吸引咁,而且價錢唔算太貴,最後叫咗其中一兩款,怕食唔晒點餐之後等咗一陣就有食物送到,首先係牛油果沙律伴餅乾,冇諗過牛油果同餅乾都幾配合,食落去都幾開胃,仲食咗蟹子嘅脆添之後有炸蝦仔,份量都唔少,每隻蝦雖然細細隻,不過好夠鮮味同鹹香,用黎送酒完全係一流跟住當然唔少得係各款串燒,先有和牛蛋卷,和牛包住成隻蛋,一切開d蛋汁流晒出嚟,同牛肉好配合。另外仲有豚肉荔枝卷,荔枝嘅酸甜味正好中和左豚肉嘅
2020年12月3日 星期四

跟住當然唔少得係各款串燒,先有和牛蛋卷,和牛包住成隻蛋,一切開d蛋汁流晒出嚟,同牛肉好配合。另外仲有豚肉荔枝卷,荔枝嘅酸甜味正好中和左豚肉嘅油膩感,所以食完唔會覺得太飽肚,加上不得不提串燒芝士獅子狗,咬落去食到芝士融融地,有少少拉絲,效果唔錯

呢個係燒日本魷魚筒,魷魚筒已經切開一嚿嚿,食落去好彈牙,而且配既醬汁夠晒惹味

仲有一份冷烏冬,烏冬既質感有咬口,唔會好腍,同一般食到既好唔同,可以encore

最後仲有呢個叫雞先定蛋先,其實係雞肉串拌生雞蛋,將生雞蛋撈埋醬汁,再同雞肉一齊食,真係每一啖都食到雞蛋嘅味道

冇諗過呢個價錢好似去咗日本嘅居酒屋咁,令到我越嚟越懷念返去日本嘅日子
2020-12-03
$260 (Dinner)