2010-11-08 11 views
跟友人一段時間無相聚,趁今日大家放工都得閒,就相約出尖沙咀食飯傾下偈咁啦。因為友人好鍾意食德國咸豬手既原故,所以就揀咗呢間德國菜餐廳試下。當時大約係下午兩點半,並不多客人,所以唔使等位。在侍應帶領之下,我一入坐,就望到對面有一個超大既坐地酒桶。可惜我地兩個都不太會飲酒,所以唔敢試。但我見在場好多外國人都有叫一杯呢。係 openrice 見到呢度比較出色既係豬手同埋德國腸,當然就要試呢兩樣啦。而當日的 set lunch 得兩款,鱸魚同埋雞扒,唔合心水,所以叫番主餐牌食物。落好 order 之後,侍應會拿一個蕂籃過黎,入面放咗大約八款麵包,我地每人揀咗兩款。可能我地去既時候已經算晏,所以覺得麵包唔暖,塗牛油上去都唔覺融,而個小法包,仲好硬添。不過麵包唔係我地最在意的焦點,所以都無所謂啦。大約由落 order 計,等咗十五至二十分鐘左右啦,我地期待既德國燒豬手同埋波伐利亞式煮牛仔腸終於出場。德國燒豬手:份量好足,一隻豬手,大約已經幫我地分咗六份至七份。豬手就皮脆肉嫩,好好味﹗ 而伴菜既酸菜,就唔太合我口味,但係友人又好喜歡喎。另外一款配菜就係煮薯仔,係完全無調味過的煮薯仔,一般啦。波伐利亞

餐前麵包

餐前麵包

德國燒豬手

波伐利亞式煮牛肉腸

波伐利亞式煮牛仔腸:首先,香腸只分了兩大類,豬肉腸同牛肉腸,咁我地已經 order 咗豬手,腸就揀牛啦。食落口,腸本身既味道唔算突出,係易入口既味道,不過食唔出有牛肉味。反而個醬就似牛肉醬,我地絕對有懷疑過係咪牛肉腸同豬肉腸既分喇,只係在於個醬呢。而個蝴蝶包呢,好硬的﹗
用刀切都好有困難,食咗一小塊,唔係話好好味,所以放棄繼續切啦。
食完主菜,我地就算有幾飽都要 order 一客甜品先捨得走,友人揀咗件薄荷檸檬芝士餅。薄荷味好清涼,而檸檬醬又唔太酸,整個甜品幾好味﹗

薄荷檸檬芝士餅

總括黎講,食物 ok ,環境舒適,如果想同朋友聚舊傾下偈,都會再黎多次,但係會試個 high tea,$98/person +10%。因為今次見其他食客既 high tea set 好似好靚咁,應該會再搵時間過黎食。而今次埋單,扣咗 openrice 既75折 coupon 後,一共 $280.50。

2010-11-06
$145 (Lunch)
德國燒豬手