2024-10-10 0 views
今日同朋友去旺角行街睇戲食晚飯,我朋友提議去食車仔麵,佢話附近有間舊港式嘅車仔麵店舖,仲可以自選配料,由一麵選二餸到一麵選十餸,好食又抵食。 這間車仔麵店叫來多碗車仔麵,位於旺角上海街441號友榮大廈地舖, 港鐵油麻地站A1 出口,行幾分鐘就到,非常方便,我朋友仲話必須介紹我一定要落這間麵店嘅秘製辣醬來食,就更超好食。這間車仔麵店先係門口排隊,唔使睇餐牌,睇到門口同牆上擺放餐牌和食物照片,淨餸真係非常多,有45款淨餸,款款餸菜都好吸引,自選麵底都有10款,仲有7款特色小食及8款跟餐飲品,入到店舖就同店員講選擇要咩麵底要咩餸,揀好要唔要芫茜蔥,就可以攞埋碗車仔麵上枱,坐低後就叫埋小食同飲品,非常方便快捷。這間店舖嘅環境都唔錯,簡潔舒適夠晒光猛,枱凳整齊,坐得都令人舒服,枱上見到一張餐牌寫住我係魔鬼辣醬係超辣㗎,請你慢慢加我嚟食啦,我就攞咗少少秘製辣醬來試,味道香而不太辣,非常惹味,同車仔餸好夾。@ 一麵8餸車仔麵 (米線)淨餸有牛柏葉、牛筋、牛肚、豬手、豬腸、魷魚、生菜、蘿蔔,牛柏葉口感爽脆,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,豬手炆得好淋好入味,豬腸夠肥乾淨又入味,魷魚好爽口好味道

@ 一麵8餸車仔麵 (米線)
淨餸有牛柏葉、牛筋、牛肚、豬手、豬腸、魷魚、生菜、蘿蔔,牛柏葉口感爽脆,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,豬手炆得好淋好入味,豬腸夠肥乾淨又入味,魷魚好爽口好味道,生菜新鮮爽趣可口,蘿蔔完全冇渣非常清甜,米線爽滑非常配搭同淨餸一齊食。

@一麵6餸車仔麵 (粗麵)
淨餸有牛筋、牛肚、牛腩、蘿蔔、冬菇、生菜,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,牛腩炆得夠腍和味濃,蘿蔔完全冇渣非常清甜,冬菇香味濃郁口感極佳,生菜新鮮爽趣可口, 粗麵份量十足,麵底加濃味的湯汁和醬汁,超好食。

@小食嘅豬皮魚蛋、秘汁雞翼、必食辣魷魚
豬皮魚蛋有辣味,又唔係好辣,豬皮夠滑夠入味,魚蛋鮮甜蛋牙,同辣味好夾,雞翼份量不少,肉質鮮嫩,鹵水味濃,辣魷魚好爽口彈牙入味,加上秘製辣醬,超好味道,真係要必食。

@飲品嘅玉泉忌廉、豆漿
汽水豆漿都非常配合來食香辣嘅食物,尤其是豆漿好有香甜味並不甜嘅飲品,好夾來食車仔麵。

這間來多碗車仔麵好值得推薦俾大家,好食抵食,價錢又唔貴,選擇材料又多,店員服務態度又好,我哋下次一定會再嚟食。