2023-12-17
本身唔係特別喜好西餐,連西班牙都未去過,但有朋友極力推介呢間上環隱世小店,係一間西班牙餐廳。如果要文字形容呢一餐,又好難去形容好好食個種程度,或者可以用一套1996年周星馳主演的一套電影『食神』,電影最後家燕姐品嘗周星馳的叉燒飯,講出『好好味』正正就係我對於今餐食完呢間隱世西班牙餐廳的評價。一個Lunch Set連埋加一大約二百中,有四道菜,有餐包、頭盤、主菜同甜品,但個個『好好味』,絕對係物超所值。雖然我食得唔多西餐,但呢一餐絕對係迄今爲止最好味西餐。一開始送上餐包,餐包好鬆脆,有小小好似食薯片脆口感,橄小小欖油香頭盤:Body Squid Andalusian Style、Butter Lettuce Salad with Iberian Pork Belly & Smoke cheese Dressing頭盤開始顛覆左我西餐好味的定義, BB魷魚炸得好香口,食落好彈牙,但其實兩盤沙律係我眼中先係個焦點所在,兩盤沙律都唔係平時食開用千島或胡麻沙律汁,完全將我對食沙律重新定義,尤其係灑滿好似拉左絲、燻香芝士碎芝士,將個沙律菜提升到另一個高度,同層次。一路食,就係家燕姐好好味個畫面。主
主菜:Spanish Lamb Spareribs with Chimichurri Sauce、Seafood Fideua Paella Pasta with Fresh Seafood
羊肉好難想像可以煮到咁軟腍,羊膻味基本上無乜,第一啖食落去個下,脂肪好似係靚和牛咁係口入面溶化,另外,不得不提就係伴碟的脆皮薯仔粒,薯仔粒都可以咁好味,完全唔似伴菜,同埋薯仔皮食落好香口。而另外個西班牙海鮮意粉變奏版,吸收晒海鮮湯,意粉夠晒乾爽,撈埋個蛋黃醬,一齊食真係一流。伴碟的大蜆同蝦,唔係單純新鮮咁簡單,係有將佢特別處理,唔再單係食個鮮味。
甜品:Daily Ice Cream Scoop、Grandma Rice Pudding with Vanilla Sauce
雪糕係雲呢拿口味,底下係類似碎餅粒,同個雪糕好夾
另外個Rice Pudding未食過都未見過,應該係米、奶、糖整成的甜品,食落小小似糊仔質感,味道好綿滑。
另外,個Service都係好到無得彈,個侍應會留意D客食到邊,先會再上下道菜,感覺唔會催你走,周不時為你斟水,同埋幫你收碟換碟。