2024-12-23
最近我去咗Cordis酒店嘅The Place,試吓佢哋嘅自助餐,真係非常值得推介!一入到餐廳,首先就被佈置吸引咗,環境優雅,燈光柔和,令我感到好放鬆。餐廳嘅設計現代又時尚,無論係同朋友聚會定係慶祝特別日子,都好啱。自助餐嘅選擇非常豐富,從海鮮到日式刺身,再到熱食,重有甜品,應有盡有。首先,我去咗海鮮區,呢度有新鮮嘅生蠔、蟹腳、蝦、龍蝦,同埋麵包蝦,全部食落好新鮮,味道好鮮甜。我尤其鍾意生蠔,搭配一啲醋,簡直係一流,口感滑嫩,令人回味無窮。之後我就去咗日式刺身區,入邊都有好多款式揀,我自己比較鍾意嘅就係三文魚同埋鯛魚,兩個都好有魚味,同埋口感都好嫩滑。接住去熱食區,呢度有好多唔同嘅菜式,例如中式、燒烤同扒類。我食咗佢哋嘅威靈頓牛扒,肉質嫩滑,皮脆口感,真係好好味!佢哋個鵝肝口感細膩,加埋個果醬10分好食。另外,The Place嘅沙律吧都係一個唔可以錯過嘅地方,新鮮嘅蔬菜同埋多款醬汁,令每一口都有唔同嘅驚喜。我特別鍾意佢哋嘅凱薩沙律,搭配啲香脆嘅麵包粒,真係好好味。最後,當然要試下甜品啦!The Place嘅甜品區就好似一個夢幻世界,五顏六色,令人眼花繚亂。我試咗幾款,特別推薦佢哋嘅焦
最後,當然要試下甜品啦!The Place嘅甜品區就好似一個夢幻世界,五顏六色,令人眼花繚亂。我試咗幾款,特別推薦佢哋嘅焦糖燉蛋,口感輕盈,味道香濃,絕對係餐後嘅完美結束。
再加上,餐廳仲提供自助飲品,包括咖啡、茶同埋多款果汁,真係好貼心。
總體而言,Cordis嘅The Place自助餐真係一個唔錯嘅選擇,無論係食材質量、環境定服務,都令我感到滿意。下次有機會,我一定會再返嚟,繼續探索更多美味!