2018-09-30
朋友對餃子情有獨鍾,所以今日就同佢黎呢間手工餃子專門店大快朵頤!呢度餃子嘅口味眾多,有灼、煎同湯餃任君選擇,亦有好吸引嘅特色小食,但我地今日就無食到,希望下次黎可以試下!呢度不論煎餃或湯餃都同樣出色。煎餃厚身但皮薄,煎至金黃色,香口但唔油膩,十分吸引!湯餃包得好靚之餘亦唔會因爲浸湯而散開,係較健康嘅選擇。鎮店名物至尊松茸餃果然名不虛傳!雖然價錢上相對較貴,但物有所值。餃子入面有一大塊松茸,味道夠哂香濃😻松茸餃子會配有一碗狀元九鼎湯,呢碗湯材料豐富,而且無味精,好有家嘅感覺!😋香煎軟心芝士餃都值得一試,加入咗芝士嘅餃子算係新式啲嘅口味👻 內層原來都有幾多芝士,趁熱食嘅時候有少少流心同拉芝嘅效果!原來呢款餃子嘅餡係粟米豬肉,幾驚喜!😭👍👍為咗試多啲口味,我地要咗雙拼湯餃:粟米豬肉餃外貌吸睛,可以見到粒粒飽滿嘅粟米,而食落亦都清甜爽口;個人更愛白菜豬肉餡,肉同菜嘅比例啱啱好,味道比起粟米豬肉餃更加清新,口感亦都較為爽脆,食多幾隻都唔會滯。😝另外我哋都食咗重慶鮮肉雲吞,雲吞皮既薄且滑,肉餡嫩滑,一啖一隻,配上渝式湯底,又係另一番風味!😚食咗咁多煎餃同肉,難免會驚熱氣同滯,所以要咗杯山楂雪梨水!
至尊松茸餃
九鼎湯
香煎軟心芝士
雙拼湯餃
重慶雲吞
食咗咁多煎餃同肉,難免會驚熱氣同滯,所以要咗杯山楂雪梨水!不惜工本嘅山楂同雪梨,微甜帶微酸,真係生津、清熱又開胃之選!😆
雪梨水