2021-04-21 807 views
每日返放工都要逼餐死嘅觀塘,估唔到都有間幾高質嘅鐵板燒,比大家食下好西,舒緩下壓力。今次我就同同事食左櫻·席前鉄板燒二人前❤️前菜會有兩款時令沙律今次我地就試到明太子沙律同 海蜇雜菜沙律🥗顏色豐富,味道酸甜,好適合作為開胃菜。其後,就到五款時令刺身😍帶子: 味道鮮甜,大大粒富有口感赤身: 非常鮮味,充滿吞拿魚香氣春魚: 表皮經過火灼,引出香味吉地魚: 味道清淡但肉質有口感!螢光魷魚: 一咬開魷魚嘅鮮味會係口入面爆開,流連係口度好耐。接下來就到主角們登場啦!鐵板燒活南非鮑魚燒之前,鮑魚仲識郁,師傅話係今日啱啱新鮮空運到港,本身充滿左海水味,無需落鹽,簡單用胡椒調味,就已經非常美味😚銀鱈魚魚的肉質經過鐵板燒後,依然保持到極之嫩滑,魚皮則燒到卜卜脆😋鐵板燒活龍蝦睇得出店家好用心去處理龍蝦,係燒嘅時候,會先將本身嘅龍蝦膏精華取出,再配上自家製龍蝦汁,令龍蝦肉徹底吸收其他部位的鮮味,令味道的層次更上一層樓。野菜煮物食肉之前比大家清清喉嚨,採用娃娃菜、本菇、櫻花蝦等材料,令味蕾可以稍作休息。牛肉質量係自由選擇的,我地㨂左美國牛薄燒,用燒得恰到好處的牛肉包着蔥和炸蒜,味道非常濃郁好吃😋和牛炒飯名字上平
今次我就同同事食左櫻·席前鉄板燒二人前❤️

前菜會有兩款時令沙律
今次我地就試到明太子沙律同 海蜇雜菜沙律🥗

顏色豐富,味道酸甜,好適合作為開胃菜。

其後,就到五款時令刺身😍

帶子: 味道鮮甜,大大粒富有口感

赤身: 非常鮮味,充滿吞拿魚香氣

春魚: 表皮經過火灼,引出香味

吉地魚: 味道清淡但肉質有口感!

接下來就到主角們登場啦!

鐵板燒活南非鮑魚

銀鱈魚

鐵板燒活龍蝦

野菜煮物

和牛炒飯

名字上平平無奇,吃第一口時佢令我感到十分極艷,裏面牛粒同落左牛油的關係,令炒飯充滿香濃的牛味,而且炒飯粒粒分明。

當初的龍蝦頭會用作煮味噌湯,一點都不會浪費呢!

最後送上牛奶布丁作甜品,為整餐飯劃上完美的句號。🥰幸福的一頓❤️

📍板神鉄板燒日本料理 (駿業街) (觀塘)
觀塘駿業街43號地下
  • 銀鱈魚