2019-04-08 82 views
今日難得係灣仔放lunch,咁梗係周圍去搵啲好囧食。灣仔既橫街好出名有好多小店美食,然後行到黎呢條橫街,見有好多街邊店舖,就入去睇下,然後搵到呢間拉麵店好彩門口有個紅色既大燈籠先冇錯過呢間舖。本身以為會好細間,但入到去樓低好高,同埋裝飾都好靚,而枱與枱之間既間隔都幾大,同朋友傾計都唔驚隔離會聽到🤔講返野食啦,有鑑於本人係呢個黑蒜既fans, 見佢又係推介就諗都冇諗就叫左呢個黑武士($83)然後因爲午市優惠+$15有餃子+汽水,於是就叫左黎試😋其實一開始見到既時候有啲shock ,可能係因為個賣相麻麻,有啲似個啲酸辣粉,不過食左一啖之後發覺有少少失望。首先係個湯底,本身自己唔係一個重口味既人,但個湯底真係有少少淡而無味,最緊要係一啲黑蒜既味都冇,可能下次要嗌濃/特濃先入味啲。另外,佢揀拉麵可以揀叉燒(BBQ) 又或者 豚角煮(Porkbelly) 又或者御屋(Mix)。而貪心既我揀係揀左mix 啦,但可惜既係啲叉燒既咬口好奇怪,冇個種入口即溶既感覺,而豚角煮反而surprise我,有好多唔同既口感,味覺唔錯。然後+$15 換左兩隻湯餃。本身以為會係煎餃,怪就怪自己冇問清楚啦,不過湯餃既湯

黑武士

然後+$15 換左兩隻湯餃。本身以為會係煎餃,怪就怪自己冇問清楚啦,不過湯餃既湯底好香好入味,食完好滿足。

因為兩點後入去食既關係,仲有9折優惠,認真幾抵食,下次再想食拉麵都會黎試下其他既🤔