2024-07-24
時代廣場睇完戲之後梗係要食飯啦,正正隔離就有間韓國餐廳,望落去座位闊落食物款式選擇都OK多,一於試吓!見到有幾個套餐,其中Date with Korean Set真係包羅萬有,韓國最出名嘅炸雞、五花肉、醬油蝦都有齊晒,食盡海陸空,啱晒樣樣都想試嘅我👍👍韓式前菜👉🏻泡菜、醃蘿蔔、醃青椒、醃蓮藕、醃蓮藕根、大豆芽醬油帶子配紫菜👉🏻吃起來一啲都唔咸,醬過竟然更能夠突出帶子嘅甜,配上紫菜更好味醬油蝦👉🏻蝦非常大隻,而且蝦肉軟綿綿,咀嚼間可以feel到醬油在甜甜的蝦肉中不停滲出,勁濃味!配上生蒜頭味道非常辛辣但又岀奇地好味喎。海鮮煎蔥餅👉🏻用上超多小魚乾和魷魚乾,看起來就像一整片海洋😆而且吃起來非常脆,魚乾鹹香鹹香的,配啤酒應該非常正!首爾蒸餃👉🏻一咬開滿滿肉汁,完全不落醬汁也好食韓式甜辣炸雞👉🏻外脆內軟,雞肉口感嫩滑,外層沾滿惹味甜辣醬,冇得輸首爾牛肉鍋👉🏻這個好特別,以為是湯鍋,原來是烤鍋,還好有專人幫手燒。烹調過的牛肉非常嫩口,入口即溶,卻一點也不會肥膩,牛油一直流到鍋底煮菇,使牛肉有菇香,香菇有肉味,味道真是絶呀!韓國辣醬五花肉👉🏻五花肉吃得多,辣醬口味真係未試過,辣辣的吃起來沒有點油膩
韓式前菜👉🏻泡菜、醃蘿蔔、醃青椒、醃蓮藕、醃蓮藕根、大豆芽
首爾蒸餃👉🏻一咬開滿滿肉汁,完全不落醬汁也好食
韓國辣醬五花肉👉🏻五花肉吃得多,辣醬口味真係未試過,辣辣的吃起來沒有點油膩感,連豬皮都Q彈Q彈的,就咁食或者包菜都好正🤤
另外這邊還有幾款特色Cocktail,一路食一路嘆番杯!啱晒happy gathering鬆一鬆!
🍷See you🍷 韓國濟州柚子燒酒配上檸檬汁和蘋果梳打,味道清新,酸甜開胃,很適合用作配餐酒
🍹The night begins🍹首爾夜宵酒加上lime和菠蘿汁去調配,激酸效果飲完即刻成個醒神晒😂