2010-11-25
昨日星期三,約咗幾個舊同學係黃埔花園食Lunch敘一敍舊,當時一個話去稻香,一個又話去鴻星,但又話一間難揾位,一間又唔好食,結果去咗一間叫喜悅軒嘅酒樓,係黃埔美食坊3樓我地一行五人,叫咗蝦餃,擂沙包,韮菜鍋貼,杞子桂花糕,忌廉雞批,蟹肉蘿白餃,薑汁芥蘭,生炒糯米飯,埋單總數$293,平均$60一個人,ok ga以下係食品評價:1) 蝦餃: 材料足夠,蝦好大隻,肉汁豐富,中上之作2) 擂沙包:幾特別的一種甜包,不過感覺太甜,淡些會好D3) 韮菜鍋貼:與一般鍋貼不同,佢做法係一條長長的,幾得意,韮菜好多,好香口4) 杞子桂花糕:無法形容,好食,好食,好好食,軟硬適中5) 忌廉雞批:好食就好食,不過一碟3隻細細隻雞批要$20,好似貴D6) 蟹肉蘿蔔餃:賣相一D都唔鐘意,食就唔知,因為冇試7) 薑汁芥蘭:薑汁夠重,但炒得太硬,一般水準8) 生炒糯米飯:水準之作,腊味夠多,飯有光澤,味道又好,Good Good Good埋單時,有個部長仲話晚飯仲抵食,比咗D單張我地睇,價錢都ok揾晚約埋朋友再試下佢地晚飯先到時再話比大家知得5得
以下係食品評價:
1) 蝦餃: 材料足夠,蝦好大隻,肉汁豐富,中上之作