2021-09-14 400 views
九龍城嘅泰國菜館開到成行成市,而自從屯馬線開通之後,去九龍城就更加方便,今日朋友就揀咗呢間金麥泰泰國菜館。都係果句,去食泰國菜一定要叫泰式炸蝦餅,而呢度嘅炸蝦餅我夠膽講係我食過嘅泰國菜館之中最抵食嘅一間,冇諗過呢個價錢可以有足足12件,而且係新鮮炸起,粒粒彈牙,性價比極高!泰式串燒價錢都唔貴,仲可以逐串揀,任你組合,我就揀咗雞全翼($18)、牛肉($14)、豬肉($12)、雞肉($12),我自己就覺得雞翼同雞肉最好食,而佢嘅沙嗲醬都好香好夾。其實我本人次次淨係識叫菠蘿炒飯,今次係第一次試泰式椰青焗飯,原來係咁好食,炒飯底入面有海鮮同三色豆,而且已經混入咗椰漿,面層再有充滿椰青肉嘅厚厚一層椰漿,稍稍焗過之後再灑上豬肉鬆,真係啖啖充滿椰子嘅香味,而且仲要好大份,入面嘅炒飯真係深不可測,好不容易先挖得到落底部,呢個椰青炒飯絕對值得一讚!泰式馬拉盞通菜辣度適中,份量十足就唔使多講,混入咗馬拉盞嘅通菜十分香辣,非常惹味。雖然唔算好辣,但始終食辣嘢就會想飲吓凍飲,叫咗珍多冰($22)同龍眼冰($20),兩杯飲品都真材實料又唔會太甜,食咗辣野飲番杯真心正!食泰國菜甜品揀芒果糯米飯是常識吧,呢度嘅芒果
泰式炸蝦餅
泰式串燒
泰式椰青焗飯
泰式馬拉盞通菜
食泰國菜甜品芒果糯米飯是常識吧,呢度嘅芒果係用泰國芒果,所以芒果肉比較結實,而糯米飯就用上黑糯米配白糯米,兩者混合嚟食口感更平均,唔會過硬亦唔會過軟,配合椰汁真係冇得輸。
芒果糯米飯
呢間金麥泰真係抵食夾大件,下次約多幾個朋友嚟一齊share就可以叫多幾碟啦!
Type of Meal
Dinner