2024-04-03 54 views
約咗朋友收工喺銅鑼灣行街,發現世貿中心都幾多又靚又吸引嘅餐廳,於是就試下呢間泰國餐廳~入去果陣7點左右已經坐滿曬人,我地成功坐到張望到出面街境嘅卡位,環境好乾淨,感覺亦舒服闊落,餐廳主打西式fusion泰菜,賣相精緻吸引,食物高質好食,而家價錢公道,CP值極高,非常推薦👍🏻👍🏻💎 $78 香茅豬肉米紙卷 食泰國菜點少得米紙卷,賣相好精緻😍,用咗紫蘇葉同米紙包住惹味嘅香茅豬肉、仲有香甜嘅芒果,食落香濃又清新,好開胃~.💎$78 烤原個椰菜花配青咖哩呢道菜幾有新意~真係原隻椰菜花上,鍾意佢唔會好淋,保留脆嫩口感,食落仲好鮮甜,配埋青咖喱醬,濃郁得嚟唔會膩🤤.💎$178 棕櫚糖炭燒三黃雞望住金黃薄脆嘅雞皮就知好食,果然皮脆肉嫩,充滿油香,同酸甜嘅泰式醬汁好夾~配埋香甜多汁嘅菠蘿,同脆卜卜嘅腰果同合桃,味道同口感都好豐富👍🏻.💎$118 阿閒泰冬蔭功焗飯焗飯上枱仲熱辣辣,用料好足,有鮮甜嘅青口、魷魚、蝦,仲有好多芝士鋪面,好邪惡!飯更係炒飯底,齋食都好食,加埋香濃嘅冬陰功醬,酸甜惹味,而且唔會辣,成兜清曬無難度😋

💎 $78 香茅豬肉米紙卷

食泰國菜點少得米紙卷,
賣相好精緻😍,
用咗紫蘇葉同米紙
包住惹味嘅香茅豬肉、
仲有香甜嘅芒果,
食落香濃又清新,好開胃~

💎$78 烤原個椰菜花配青咖哩

呢道菜幾有新意~
真係原隻椰菜花上,
鍾意佢唔會好淋,
保留脆嫩口感,
食落仲好鮮甜,
配埋青咖喱醬,
濃郁得嚟唔會膩🤤
💎$178 棕櫚糖炭燒三黃雞

望住金黃薄脆嘅雞皮就知好食,
果然皮脆肉嫩,充滿油香,
同酸甜嘅泰式醬汁好夾~
配埋香甜多汁嘅菠蘿,
同脆卜卜嘅腰果同合桃,
味道同口感都好豐富👍🏻
💎$118 阿閒泰冬蔭功焗飯

焗飯上枱仲熱辣辣,
用料好足,有鮮甜嘅青口、魷魚、蝦,
仲有好多芝士鋪面,好邪惡!
飯更係炒飯底,齋食都好食,
加埋香濃嘅冬陰功醬,
酸甜惹味,而且唔會辣,
成兜清曬無難度😋