2023-10-07 171 views
#搞串個pantry大家平時食 #米線 🍜,都會諗到四川🌶️或者雲南風🥒嘅酸辣、麻辣米線。不過其實仲有另一啲米線係唔辣🥳,而且仲有完全唔同嘅體驗👼🏻,會發現食米線都可以係好補嘅嘢食👍🏻。我哋今次嚟到一間位於 #灣仔 ,主打 #花膠 雞🐔米線嘅舖頭。呢度嘅湯米線🍜全部都係用一個小鍋裝住,下面仲有火🔥一路熱住米線添。而食到中後段,店員會幫手將火冚熄🧯,避免剩低嘅少少湯底燒得過熱🥵。🧂胡椒豬肚雞米線($60)有胡椒嘅味道,同時有雞湯味🐥,胡椒味道唔會太濃搶咗個雞湯味😝。雞肉用咗雞髀部份🍗,所以食落雞肉嫩滑🤩。再加上豬肚🐷,同埋蟲草花🌱嘅口感,令到一啖裏邊有唔同嘅感覺👄。食完之後感覺全身暖笠笠♨️,好舒服。🐟藥膳黃酒花膠雞米線($68)藥材味道好足🪴,拍得住屋企煲嘅滋潤湯水🍲,而且多咗一浸黃酒🍶嘅香味。再加上湯底有花膠🐟,令到成個感覺更加濃郁😍。米線夠滑,而且有咬口👅。而花膠咬落係爽滑嘅感覺😋,幾正。
#搞串個pantry

🧂胡椒豬肚雞米線($60)

🐟藥膳黃酒花膠雞米線($68)
2023-10-07
Type of Meal