係海港城食過已經覺得幾好,今次再訪真係要寫下。呢間過江龍係深圳食過都知好味,佢落戶海港城我都覺得好驚喜,因為我成日覺得香港人唔係太好酸菜魚。個人覺得九倉真係獨具慧眼,海港城開完之後呢間姚姚酸菜魚永遠大排長龍,而家Hysan嘅開左後,又係人山人海。我自己其實就幾鐘意,無他,酸辣都係我嘅愛好,再加上佢唔同嘅配菜,寬薯粉條、千葉豆腐,酸菜,蓮藕等等都係令人開胃又食指大動,平時我鐘意酸菜魚送飯,係呢度,除咗食酸菜魚,你仲可以食到水煮菜式,再加上呢期大熱嘅麻辣香鍋,今次二訪先至可以食到全部菜式,體驗到重點太多,胃太少的難處。當晚難得仲要坐到房,聽員工講遲啲佢哋仲會有私房菜,食完你會更期待,希望佢出私房菜嘅時候可以快啲試到。先講當晚嘅前菜,藤椒無骨鳳爪,涼拌萵筍絲,麻辣豬手同香辣豬扒串串都係必食,涼拌萵筍絲我地encore左三次你話幾瘋狂,豬扒串我直頭食到大漠風情。藤椒無骨鳳爪個個都話好,藤椒削削地滲入你味蕾每一個角落,好過癮。麻辣豬手相對就冇咁令我覺得新鮮,但係個調味的確唔錯,而且豬手亦炆得啱啱好。姚姚酸菜魚點題作點可以唔叫,推薦你一定要加個油炸鬼食,呢個食法可以上癮,完全好啱個湯底,當然油炸鬼

係海港城食過已經覺得幾好,今次再訪真係要寫下。

姚姚酸菜魚點題作點可以唔叫,推薦你一定要加個油炸鬼食,呢個食法可以上癮,完全好啱個湯底,當然油炸鬼炸得好脆就咁食都好好。而酸菜魚可以選菜式,鮮豆皮,寬薯粉條,午餐肉,每樣都好啱個酸菜湯。

第一次黎太少人食,今次六個可又食哂大部分signature姚姚水煮牛肉,點了少辣少麻,最輕盈的食法,另外再加鱸魚片又可以食埋水煮食,水煮食法就要一定要包千葉豆腐,呢個係最夾嘅食法,如果你同我一樣係豆腐派,不能錯過。

麻辣香鍋,麻辣鍋底一個價錢,你又係可以任選菜式,點了
鮮蝦、午餐肉、花菜、蓮藕片、鮮茶樹菇,怕肥為過口癮心癮,少辣少油,但係都夠香夠辣,食住啤酒真心正,呢度個VIP房,仲可以睇電視,如果遲啲世界盃睇波,食住呢個麻辣鍋就正。

尾聲點個簡單的幹煸四季豆再加傳統去辣的甜品完結,睇到呢度你就明白,無番六至八個人食,冇得咁爽食哂想食嘅嘢,又或者你好似我咁分兩次食都得,不過呢個品牌都真係造到當日深圳嘅水準。