2023-11-13 779 views
啲味變晒質,成個製作方式唔同咗,啲湯同面變晒味。以前啲湯好清而有味道同滾,而家係湯無味....重點係以前嘅無䶨水味..啲面有鹼水味,總之隻味係完全唔同晒,只係保持到爽嘅口感。但啲面已經同其他鋪頭食無分別,有啲難食...之前內地客勁多,為咗做多啲生意,佢哋啲面似係分兩次煮,上到嚟枱已經糊糊地,但起碼保持了面的味道。前排無晒內地客,終於回覆番晒水準,即叫即煮,好味!點知事隔一季,可能係要控制成本,湯變咗,靈魂嘅面條已經變晒。可惜可惜,而家係成碗面唔同晒味。無鹼水味嘅鹼水面本來係好到底嘅賣點,亦係我唯一一間可以食倒無鹼水味面嘅地方,係歷史嘅味道。而家,已經變到同其他大量生產嘅面店無分別,所有嘢粗製,為達至最佳嘅成本效益。而大部份熟客都已經係8,90歲嘅公公婆婆,佢哋自然食唔出有咩唔同。只係喺我問起店家啲面唔同咗嗰陣,佢哋自然自言話係有啲唔同。成碗面喺我面前,但我無半點食慾.啲面完全唔得,啲餃其實還好,係啲皮有啲硬咗。由一碗面16蚊食到變34蚊,結果係咁嘅結局。可能係全香港嘅問題,畢竟食店要達到最大收益,好嘢都只能向錢看,人情味的話,你就想到別想。或許對熟客公公婆婆嚟講,味道不重要,只要有個地

前排無晒內地客,終於回覆番晒水準,即叫即煮,好味!

由一碗面16蚊食到變34蚊,結果係咁嘅結局。

或許對熟客公公婆婆嚟講,味道不重要,只要有個地點能讓他們想當年就足夠。

但對我嚟講,味道才是能讓我懷念的重點。

估計不會再來,已經是名叫好到底的其他面店了。