2024-06-01 177 views
我很喜歡食生煎包,今日好開心去《劉興記生煎包專門店》食佢嘅〈招牌生煎包〉。💪每間小店都有佢嘅 Story ......劉興記老闆厨師出身自美心上海菜總厨徒弟,經過多年拼搏後成為「祥興記」獨當一面嘅總厨。離開「祥興記」後,輾轉在不同地方工作,直至最近才自立品牌經營《劉興記》。呢間生煎包專門店人氣很高,喺網上嘅口碑都好好,因此,喺該店嘅門口常常都見到人龍。很有趣嘅係 ...... 店內貼有張告示「親愛的顧客門: 生煎包無爆汁,可免費更換」, 作為客人嘅我,見到咁樣信心都大左。心想: 今次仲 5 爆返夠本! 😁😁😋 至於個生煎包 ......用左滾水焗法來制,使其外皮上半呈白色、 質地軟腍腍猶如餃子外皮般 ; 而外皮下半部煎到金黃色、非常鬆脆。當一啖咬落去嘅時候,如火山爆發般爆到天昏地暗🫠、我嘅嘴角和臉上都有汁。🤫 你來食記得要細啖細啖咬呀!

💪每間小店都有佢嘅 Story ......

😋 至於個生煎包 ......