2014-07-23
屋企附近開左間新餐廳,叫醉鮮。由細到大都鍾意食醉雞同有酒煮嘅食物,決定一試。入去睇完餐牌, 發現價錢合理。所以除咗點我平常鍾意食嘅醉雞配米缐同魚湯㡳,仲叫咗個叫醉鮮撈起嘅小食。不得不提呢個醉鮮撈起,除咗價錢便宜(只賣8元),味道亦非常好,材料包括青瓜木耳(定雲耳?)紅蘿蔔同中華沙律,mix and match之下味道好夾,係一樣我覺得非常適合夏天食嘅開胃小食,價錢同味道均有驚喜。另外,對醉雞有要求嘅我亦覺得有此處醉雞有水準,因為有酒味之餘,最重要係做到雞肉夠嫩滑。除此之外,魚湯亦夠鮮味,感覺是家𥚃落了很多魚煲的魚湯味道。整體是次光顧經驗良好,會再幫襯。每日在沙田工作吃厭了哪些連鎖店,這次吃到了清新的味道。值得一讚是此處的服務,店員會介紹食物之外,亦會盡快回應客人。已期待下次試店員推介嘅生死戀泡飯(生死戀原來係指鹹魚同鮮魚,我仲以為係豬戀上牛嘅韓式愛情故事添!)