2017-03-08 2374 views
細細個已經聽人講話外國人可以一餐飯食兩三個鐘,好識享受,今晚有朋友帶我地來到一間叫Amina嘅餐廳食西餐,我終於感受到呢一種氣氛,係一個好難忘的體驗。餐廳位於一棟大廈裏邊,門外就看以為係住宅,入內的佈置有一種好溫馨又舒適嘅感覺,而且可能因為我哋四個人,餐廳方面安排左一間房俾我哋,夠安靜,又夠privacy 可以暢所欲言。我哋揀咗個10 course Tasting menu, 有成十道菜! 未食已經好令人期待。開始之前,負責人推介我哋試吓佢個魚子醬, (其實咁大個女好似真係第一次食), 一試愛上,第一啖食落去,只是覺得係鹹鹹的,然後咬下去魚子醬汁滲出來,食到佢獨有的鮮味,令人上癮,亦可加上各類的餅食一齊進食。餐上小食 Parma ham輕煎北海道帶子 帶子質感外熟内軟,幾有層次,上邊仲有一層清新嘅椰菜花泡沫,同埋脆卜卜的三文魚子,咬落去覺得又清新又鮮美!美國穀飼牛肉他他簡直係令人感動嘅一道菜,本來我都已經好鍾意食牛肉他他,呢份他他份量都算幾多,而且除咗傳統的洋蔥同其他配料,佢仲加左黑松露入去,選用左美國穀飼牛肉,用靚牛係唔同啲,食落特別香,而且仲加上黑松露獨特的濃郁,旁邊啲伴菜都唔

餐上小食 Parma ham

輕煎北海道帶子

美國穀飼牛肉他他
簡直係令人感動嘅一道菜,本來我都已經好鍾意食牛肉他他,呢份他他份量都算幾多,而且除咗傳統的洋蔥同其他配料,佢仲加左黑松露入去,選用左美國穀飼牛肉,用靚牛係唔同啲,食落特別香,而且仲加上黑松露獨特的濃郁,旁邊啲伴菜都唔係普通嘢,有幾粒黑醋珠仔,呢個牛肉他他我比一百分!

法國野豬肩肉凍
冇想過原來豬肉都可以咁樣食法,豬肩肉blend 咗之後做肉凍,其中仲有啲鵝肝粒,不過完全唔會覺得有肥膩,而且幾rich , 同時亦都可以食旁邊嗰片橙肉中和一下,好特別的一道菜。

龍蝦忌廉濃湯

係我飲過最好味嘅龍蝦湯,真係有龍蝦嘅鮮味,好濃滑,而且旁邊仲有啲龍蝦籽,一絲不苟!

香煎法國肝鵝
正,有香溜嘅法國鵝肝食,而且仲煎到個外層少少甘脆,看似好油膩但係旁邊嘅raspberry 係一個好好嘅balance 。

檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉
佢哋出場好夢幻,打開個蓋佢的煙瀰漫出來,成間房都有少少果種味。阿拉斯加蟹肉本來好鮮甜,上面有隻温泉蛋都同樣吸收了煙燻的香味,而蟹肉同埋蛋兩者拌拌一起食,係一種味覺的享受,同事食到蟹肉的鮮甜同雞蛋的蛋香,而且蛋汁的滑溜包住細碎的蟹肉,感覺好正。

水果雪葩,食完一輪,安排個sorbet清一清味蕾,好細心!

Main course 四選一 我哋因為有四個人,可以四款都揀晒來試吓(香煎澳洲黑盲鰽魚

海膽蘆筍意大利飯

法式春雞

澳洲M9和牛肉眼扒)

海膽蘆筍意大利飯,
特別想講一講呢個飯,海膽本來已經係一種好受人歡迎嘅食材,加拿大海膽大大條又香溜,海膽味很濃,將佢放在煮得幾chewy的意大利飯之上,而且粒粒飯都被忌廉汁包住,同海膽嘅口感好配襯,看似配角嘅蘆筍其實會為呢片濃郁氣氛之中帶來一點清新。

自家製海鹽焦糖蛋糕
海鹽同埋焦糖都幾夾喎。

雪影
聽個名已經覺得好有詩意,上菜時候見到有一系列精選朱古力,咁精緻嘅形式陳列在一面鏡之上,映著的不止是朱古力,仲有icing sugar, 視覺效果十分之好,我簡直覺得眼前係放陳列左一件藝術品多於一道菜!
飲杯茶都講究啲,攞個木盒子出嚟裏面放滿左各式各樣的茶葉,仲有花茶揀添!

整體來說我覺得呢個價錢食到呢一餐其實都算幾抵,地方幾有情調,食物用料上乘,煮得又好食,又精緻,負責人全程都好好招呼 又有耐性。有機會一定會再來幫襯。
2016-12-06
  • 龍蝦忌廉濃湯