2018-06-03
佐敦一向都出名多嘢食,今次我哋就搵左呢一間成日都聽到佢個名嘅餐廳食lunch。雖然呢間餐廳出名食蠔,但係我哋遲咗起身,早餐都未食,唔想咁快食生冷野所以留返下次先試。我哋每人要左一份午市套餐,餐湯可以揀野菌忌廉湯或者雜菜湯。我同女朋友都要左前者。本身以為係白色嗰種忌廉湯,點知竟然係用菇新鮮打出嚟呈啡色嘅湯,飲落去仍然有一粒粒姑嘅口感,而且菇味十分香濃,亦好creamy,飲晒成碗都幾飽肚。餐包都好有誠意,侍應話係新鮮焗製嘅麵包,熱辣辣好軟熟,而且有濃濃香草味,加埋牛油食好正。主菜方面,自己要左一份黑椒牛柳跟薯菜。七成熟嘅牛柳外面煎到好香,入面就好嫩滑。本身牛柳嘅簡單調味已經好足夠,個人應為唔需要加汁都好食。黑椒汁反而可以伴厚切粗條薯條食。女朋友就要左佢最愛嘅香草蒜片蜆肉意粉。份量都幾大碟,蜆肉新鮮,海水味偏重,所以師傅都將意粉調味得比較淡,反而白酒味好香好出,夾埋一齊食就啱啱好。跟餐加$10就可以有一個甜品加一杯熱飲,要凍飲就再加多$3,相當抵食。我哋要左一杯凍檸茶同凍朱古力。甜品方面,我哋要咗一份焦糖燉蛋同一件紐約芝士蛋糕。焦糖燉蛋係凍嘅,蛋味濃而且好滑,面頭嘅焦糖好脆,甜度適中,好食。
我哋每人要左一份午市套餐,
主菜方面,自己要左一份黑椒牛柳跟薯菜。
呢度既芝士蛋糕好似都幾出名,果然真係唔錯。雖然芝士味不至於特別濃郁,但口感幼嫩細滑,而且質地做到紐約芝士蛋糕嘅要求既結實,同樣唔會太甜。
餐廳嘅環境都幾舒服,搵次夜晚要嚟試吓佢哋嘅蠔先!